Neměl by stát frekvence rozdat zadarmo? [úvaha]

Hodně se mluví o aukci volných frekvencí a o miliardách pro státní kasu. Neměla by ale místo honby za penězi přinést užitek přímo nám, uživatelům?

Hodně se mluví o aukci volných telekomunikačních frekvencí a také o tom, kolik miliard přinese do státní kasy. Pojďme se na tuhle částku podívat s nadhledem – co to vlastně je?

Chystaná aukce volných mobilních frekvencí je krátkodobá a jednorázová záplata státního rozpočtu. Jak se do něj tyto peníze dostanou? Z pokladny operátora. Jak se dostanou do ní? Z kapsy uživatele-zákazníka. Jinými slovy: tato částka je převlečená daň. Nepřímá selektivní daň.

Tahle částka také představuje bariéru pro vstup do odvětví. Než potenciální čtvrtý operátor vydělá první korunu, bude muset vyplatit miliardy za licence a další miliardy investovat do infrastruktury. Své investice bude logicky chtít zpět, a kde jinde by vzal peníze, než u svých zákazníků? Současní operátoři licence spláceli roky a potenciálnímu nováčkovi to bude trvat ještě déle, protože bude relativně malý (tedy alespoň ze začátku). Odstranění horentní sumy za frekvence by usnadnilo vstup nové konkurence na trh.

Klepněte pro větší obrázek 
Ne, nezbláznil jsem se, jen přemýšlím nahlas

Budu sám sobě oponovat. Cena za frekvence je také zárukou – zárukou toho, že je nezíská nějaká „slibotechna“. Ale nešlo by záruky obstarat jinak? Lhůty, podmínky, sankce, možnost odebrat spektrum – to všechno se řeší i dnes. Kdyby byly frekvence zdarma, řešilo by se to jen „trochu“ jinak. A zpět k původní názorové linii – dokáže za současné situace ČTÚ nastavit podmínky tak, aby frekvence nezískal spekulant?

Proč licence zdarma nebudou

Protože je to velký objem peněz, který stát snadno získá najednou od jedné, dvou, tří, čtyř firem a nemusí si dělat velké starosti s vybíráním od miliónů nespolehlivých poplatníků. Je to částka, která se politikům hodí „dnes“, ale už nemyslí na „zítra“. Aukce pomůže státnímu rozpočtu v roce 2013, ale co bude v roce 2014?

Ta částka je také precedens. Za frekvence se platilo v minulosti a platí se za ně v celém světě. Když dnes rozdáme frekvence zadarmo, bude to fér vůči těm, kdo za ně v minulosti zaplatili? A co na to řekne svět? Nebudeme moc vystupovat z řady?

Diskuze (94) Další článek: Tablet od HTC? Letos se zřejmě nedočkáme

Témata článku: , , , Úvaha, Stát, Záplata, F +, UVA