Nokia Lumia dobývá Čínu, iPhone musí počkat

Nokia a Microsoft oznamují dohodu s čínskými operátory. China Mobile začne nabízet např. Nokii Lumia 920T, naopak iPhone 5 si na tento start počká.

Zdá se, že Nokii potažmo celému ekosystému kolem Windows Phone se blýská na lepší časy. Nokii se podařilo vyjednat smlouvu s největším světovým operátorem na světě, čínským China Mobile. Nově vzniklá skupina, která se skládá z výrobců telefonů s Windows Phone, navíc uspěla ve vyjednávání se třetím největším operátorem na světě, společností China Unicom. Výsledkem těchto dohod by mělo být poměrně výrazné zvýšení podílu zařízení s Windows Phone na mobilním trhu v Číně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Speciálně upravená Nokia Lumia 920T pro China Mobile

Čínský trh je již nyní největším odbytištěm telefonů s „okny“, a to i přesto že podíl telefonů s tímto systémem byl v posledních statistikách jen něco málo přes 3 procenta. Podle zveřejněných odhadů agentury Gartner by pak měl tento podíl globálně vzrůst minimálně na 13 procent do roku 2016. Na svědomí to má také již zmíněná dohoda Nokie a China Mobile. Jejím předmětem je mj. příchod upravené Nokie Lumia 920T do nabídky čínského operátora ještě do konce letošního roku. Písmeno T za číslovkou 920 značí úpravu, která spočívá v podpoře specifické sítě TD-SCDMA a několika dalších aplikací určených výhradě pro čínské uživatele.

Apple vs. obří operátor

V nabídce telefonů China Mobile naopak zatím bude chybět iPhone 5 od Applu. Důvodem jsou podle prezidenta největšího světového operátora Li Yue komplikace při implementaci podpory zmíněné TD-SCDMA sítě do telefonu, ale také nepřijatelné obchodní podmínky, které Apple k prodeji svého telefonu klade. Prezident China Mobile přímo řekl, že nemá v úmyslu přidat iPhone 5 do nabídky, dokud to nebude výhodné i pro jeho společnost. Je ale veřejným tajemstvím, že dříve nebo později se obě společnosti dohodnou. Do té doby se ale bude muset všech 703 miliónů zákazníků tohoto operátora poohlédnout po jiném telefonu a dá se předpokládat, že nemalá část z nich zvolí právě Nokii Lumia 920T.

Klepněte pro větší obrázek
Vypadá to, že prozatím bude mít v Číně navrch Nokia

Na tyto zprávy pochopitelně zareagovali také akcionáři těchto společností a výsledkem byl více než šesti procentní propad akcií Applu za jediný den. Nyní se tak akcie Applu obchodují za cenu kolem 530 amerických dolarů, přičemž v září letošního roku se jejich cena pohybovala okolo hranice 700 dolarů. Naopak největší radost z posledních událostí tak krom finského vedení budou mít akcionáři Nokie, pro které to může být pověstné světlo na konci tunelu.

Profitovat bude i HTC

Další dohodu, která byla uzavřena v minulých dnech, má na svědomí spolek výrobců telefonů a dalších společností, jehož členy jsou mj. Nokia, HTC, Samsung, Qualcomm nebo Intel, a čínský operátor China Unicom. Tato dohoda má vést k vývoji ještě inovativnějších přístrojů s WP, ale také k přilákání dalších partnerů na čínském trhu. Například Microsoft do této spolupráce přinese více finančních prostředků a bude pořádat více vývojářských kempů nebo podobných akcí vedoucích k popularizaci systému.

To by mělo přispět k výraznému zvýšení prodejů telefonů s Windows Phone již v příštím roce. Ray Yam, prezident čínské odnože HTC, k tomu dodává: „Zařízením s Windows Phone zabere ve srovnání s androidími telefony mnohem méně času, než se jejich prodeje rapidně zvednou. Dobře vyvinutá infrastrukturní síť ve spojení s vyšší kvalitou telefonů s Windows Phone v Číně jsou dobrými základy pro úspěch zařízení s tímto systémem.“

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC 8X a HTC 8S jsou jedinými telefony s Windows Phone 8, které lze oficiálně sehnat i v České republice.

O dobrých vyhlídkách Windows Phone svědčí i čtvrtletní nárůst prodeje telefonů HTC, který tak zastavil sérii 4 měsíců, během kterých prodeje těchto telefonů klesaly. Výraznou měrou s na nich totiž mají podílet i oba modely s Windows Phone 8, tedy HTC 8X a HTC 8S.

Smartphony s Windows Phone dostupné na českém trhu:

Diskuze (32) Další článek: Mobil pod stromeček: jaký letos vybrat?

Témata článku: HTC, Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, HTC Windows Phone 8S, HTC Windows Phone 8X, Spolek, Největší radost, Nokiu, Milión zákazníků, Světový operátor, Cin, Čínský operátor, Nokia Lumia, Nemalá část