Nokia se možná zbaví Here map, zato jedná o koupi Alcatel-Lucent

V posledních dnech je rušno kolem společnosti Nokia, tedy toho zbytku někdejšího telekomunikačního giganta, který zůstal po odkoupení mobilní divize Microsoftem. Prvně přišel Bloomberg s tím, že se Nokia snaží prodat Here mapy. To je poměrně překvapivá informace, vždyť právě tohle měl být jeden z hlavních směrů, kterým se firma chtěla vydat po rozchodu s Microsoftem. Slibně se rozvíjel jak produkt, tak spolupráce s automobilkami. Že by se Finové zalekli Googlu a Applu, kteří už také vyhlásili tažení na automobilový průmysl? Tak či tak, akciové trhy vidí oznámení pozitivně a akcie Nokie posílily.

Agentura Reuters pro změnu přinesla zprávu, že Nokia jedná o převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Pokud se transakci povede dotáhnout do úspěšného konce, vznikla by světová dvojka v oblasti bezdrátové infrastruktury. Finsko-francouzské spojení by překonalo Huawei Technologies, jedničkou by i nadále zůstal Ericsson AB.

Jednání bedlivě sleduje francouzská politika, Alcatel-Lucent je totiž jedním ze strategických podniků. V návaznosti na oznámení akcie Nokie oslabily, Alcatel-Lucent naopak posílil.

Diskuze (3) Další článek: Sharp vyvinul první 4K diplej pro mobily

Témata článku: Alcatel, Nokia, , Automobilový průmysl, Světová dvojka, Telekomunikační gigant, Překvapivá informace