Nokia ve druhém čtvrtletí: 4 milióny Lumií a pokračování slabých časů

Nokia uveřejnila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2012. Po drastických reformách současného šéfa firmy Stephena Elopa a ekonomickém propadu se očekával začátek obratu k lepšímu. Jenže ten se ani ve druhém kvartále nekonal.

Tržby celé firmy jsou oproti minulému kvartálu jen o trochu vyšší (7 542 mil. eur). Vzhledem k tomu, že první tři měsíce v roce bývají nejslabší z celého roku, to nelze považovat za úspěch. Tržby divize Device & Services jsou dokonce o nepatrně nižší (4 023 mil. eur). Ztráta celé firmy se zmenšila na téměř polovičních 826 mil. eur, ztráta Device & Services je naopak více než dvojnásobná (474 mil. eur).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tržby společnosti Nokia za 2. čtvrtletí 2012
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zisk (přesněji řečeno ztráta)

Telefonů se za 2. čtvrtletí prodalo 83,7 miliínu, což je proti začátku roku nepatrný nárůst. Z toho bylo 10,2 miliónu smartphonů, což je nejslabší čtvrtletí za posledních 5 let. Alespoň že prodeje Lumií rostou, za duben, květen a červen se jich pro světě prodaly 4 milióny. Abych toto číslo uvedl do souvislostí – Apple za první kvartál tohoto roku prodal 35 miliónů iPhonů.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia: 10 miliónů smartphonů za tři měsíce. Z toho jsou 4 milióny Lumie s Windows Phone, dojíždějící Symbian má stále ještě 6 miliónů, model N9 s OS MeeGo má zanedbatelná prodejní čísla.

Kompletní zprávu najdete zde (PDF, 35 stran, anglicky). Shrnuto a podtrženo, žádná sláva, v Nokii pokračují slabé časy. A vzhledem k omezené podpoře nového systému Windows Phone 8 u současných Lumií mohou trvat dál. Příští generace WP8 Lumií přijde na podzim a další dobu bude trvat, než se dostanou na trh a k lidem. Vydrží investoři čekat tak dlouho? První reakce na zprávu dává naději:

Klepněte pro větší obrázek 
Mírný náznak optimismu: na burze v Helsinkách Nokia vyrostla o 16 %, před otevřením burzy v New Yorku o 14 %. Z malých čísel se však roste snáze a pohled na křivku minulých měsíců je děsivý.
Diskuze (111) Další článek: Nokia a filmy: modely, které dobyly stříbrné plátno

Témata článku: Nokia, , Milión, Druh, Pokračování, Mil, Čas, SLA, Čtvrt, Druhé čtvrtletí, Milión smartphonů, Čtvrtletí