O2 přibylo 45 tisíc zákazníků mobilních služeb. Firma navýšila tržby i zisk

Rok 2016 byl pro O2 úspěšný. Alespoň o tom vypovídají úhrnné hospodářské výsledky za všechny čtyři kvartály loňského roku, které operátor zveřejnil v tradiční čtvrtletní tiskové zprávě. Celkové roční tržby mírně narostly na 37,522 miliardy korun, provozní zisk (EBITDA) se zvýšil na 10,451 miliardy. Operátor hospodařil s marží 27,9 % a rok 2016 zakončil čistým ziskem 5,259 miliardy korun.

Klepněte pro větší obrázek

Na konci roku evidoval operátor 4,941 milionu zákazníků mobilních služeb, což je meziroční zvýšení o 45 tisíc. Operátor si pochvaluje loajalitu paušálních zákazníků – průměrná měsíční míra odchodu (tzv. churn) činila pouze 0,7 %. Zákazníci se smlouvou tvoří více než dvě třetiny (67,9 %) mobilní zákaznické báze O2. Zákazníků předplacených služeb naopak ubylo.

Klepněte pro větší obrázek

Datový provoz v mobilní síti O2 narostl meziročně o 80 % na 30 600 TB (terabytů). Jak se ale dozvídáme ze srovnání s jinými evropskými zeměmi, i tento objem je „uškrcený“ a i v sítích s menším počtem zákazníků je možné přenést výrazně víc dat. Počet zákazníků, kteří využívají internet v mobilu, vzrostl na 1,778 milionu, což je stále jen 36 % ze zákaznické báze. Přitom již 56 % telefonů v síti O2 spadá do kategorie chytrých zařízení a třetina podporuje technologii 4G LTE.

V lednu loňského roku přišlo O2 se dvěma novými tarify na neomezené volání z pevných linek za neměnný paušál. Na ty do konce roku 2016 přešly všechny domácnosti a podnikatelé a většina korporátních zákazníků. Průměrný výnos na jednu linku v rezidentním segmentu se díky tomu v roce 2016 meziročně zvýšil o téměř 30 % a pokles hlasových výnosů se výrazně zpomalil. Celkový počet pevných linek dosáhl na konci roku 2016 výše 699 tisíc.

Diskuze (31) Další článek: O2 se pochlubilo, kolik přeneslo mobilních dat. Na hlavu je to 25× méně než ve Finsku

Témata článku: , , , , , , , Zákaz, Průměrný výnos, MOBI, Meziroční zvýšení, Odchod, Mobil, Celkový počet, Tržby, EBITDA, Firma, Zak, Datový provoz, Přibyl, Korporátní zákazník, Báze, Druhý rok, Paušální zákazník, Tisíc