Oblíbené aplikace, které nejvíce zpomalují váš telefon

Společnost AVG sestavila žebříček aplikací, které nejvíce ovlivňují chod vašeho telefonu, většinu používá každý z nás.

Většina uživatelů androidích telefonů zná ten pocit, když jejich smartphone už není zdaleka tak svižný a nevydrží tolik, jako když byl nový. Je jasné, že u několik let starých telefonů je to spíše otázka zastaralého hardwaru, ale v opačném případě tím pravým důvodem mohou být aplikace, které máte nainstalované a třeba je ani nepoužíváte. Společnost AVG během prvního kvartálu letošního roku sbírala anonymní data od jednoho milionu uživatelů Androidu a sestavila z nich žebříček aplikací, které nejvíce ovlivňují chod telefonu. Sledovalo se, jaký vliv mají na výkon, baterii, kolik spotřebují dat, nebo jak velké místo v paměti zabírají.

Klepněte pro větší obrázek
Kategorie podle, kterých se aplikace hodnotili

Žebříčky jsou rozděleny podle toho, zda smartphone vytěžují na pozadí nebo v aktivním stavu. Králem první jmenované disciplíny je jednoznačně Facebook, který na pozadí neustále aktualizuje data, čímž zpomaluje výkon telefonu a navíc ještě vybíjí baterii. Podobně na tom jsou i další oblíbené aplikace této společnosti: Messenger, či Instagram. Baterii zase dávají nejvíce zabrat služby od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Největší aktivitu na pozadí má jednoznačně Facebook.

Dále se podívejme na aplikace, které hodně zaměstnávají telefon při jejich aktivním používání. Zde „vyhrála“ hudební streamovací služba Spotify, která se umístila první desítce ve všech sledovaných kategoriích. Na paty jí šlapou Snapchat, BBC News, Samsung WatchON nebo Aviary. Všimněte si, že se zde dvakrát objevil i čistič telefonu Clean Master, který má paradoxně sloužit k jeho zrychlení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při aktivní činosti je největším „žroutem“ hudební aplikace Spotify

Konečný verdikt

Z předchozích žebříčků jste asi poznali, že největšími propadáky testu jsou Facebook a Spotify, testována však byla opravdu velká spousta aplikací včetně některých her. Celkový výsledek zahrnující všechná sledovaná kritéria můžete vidět v přiložené grafice. Pokud tedy vlastníte méně výkonný smartphone a cítíte, že už není tak svižný, rychleji se vybíjí nebo máte velkou spotřebu internetových dat, může to být právě některou z těchto „appek“. Na závěr bych dodal, že není dobré věřit aplikacím, které se chlubí tím, že váš telefon zrychlí, poněvadž chod systému mohou naopak pěkně zpomalit.

Klepněte pro větší obrázek
Konečný žebříček aplikací, které v testu dopadly úplně nejhůře

Zdroj: AVG

Diskuze (28) Další článek: BlackBerry Passport má dostat kovové tělo. Uniká prototyp Oslo

Témata článku: , , , Telefon, Velké místo, Velká spousta, Váš Telefon, Hudební aplikace, Největší propad, Vaš, Pravý důvod, Aplikace, Streamovací služba, Největší žrout, Kter, BBC News, Celkový výsledek, Výkonný smartphone,