Opravujeme mobil z pohodlí domova [tipy]

Zahrajte si na servisáka. Výměnou dílu v domácích podmínkách můžete uspořit i stovky korun. Jaká jsou rizika?

Opravy a servis jdou s mobilními telefon ruku v ruce od jejich počátku. Dnes se ale spíše podíváme na to, jak obejít servisní zásah a hlavně platbu za něj. Samozřejmě doporučuji odeslání telefonu do střediska pro záruční opravy, pokud však máte telefon starší či bez záruky, jeho oprava vás v servisních centrech může vyjít dráž, než je hodnota samotného přístroje. V případě, že se na telefonu objevila mechanická vada viditelná pouhým okem, je možné, že nebude servisem uznaná jako záruční. V tomto případě máte dvě možnosti, poslat do servisu a zaplatit za oficiální náhradní díl, poštovné tam i zpět a hlavně za opravu samotnou nebo si s telefonem pohrát v domácích podmínkách.

Otevřením telefonu vlastními nástroji však v 99% případů ztratíte záruku, protože servis pozná, že se do telefonu někdo dobýval již předtím. Domácí opravou si tedy v určité chvíli můžete pomoci po finanční stránce, na druhou stranu záruční oprava v budoucnu již možná nebude. Následující článek tedy neberte jako doporučení, ale spíše jako ukázku toho, jak si v domácích podmínkách rozebrat a složit telefon s novým náhradním dílem.

Klepněte pro větší obrázek

Jak na věc

1.
Základem domácích kutilských prací je kvalitní nářadí, to mi jistě každý kutil potvrdí. Pro rozdělávání krytů telefonů jsou potřeba většinou dva druhy šroubováků, klasický kčížový a T2, který se u mobilních telefonů používá poměrně často. Hodit se může i šroubováček s klasickou hlavu, např. na odloupnutí některých dílů, např. přilepených krytek některých šroubků. Dále je třeba plastový nástroj nebo trsátko pro odklápění zoubků krytů a pro oddělávání samotných vnitřních dílů. Já používám nářadí na obrázku výše, není to nic speciálního ani drahého, na webu Dealextreme.com pořídíte podobnou výbavičku jen za pár dolarů a s poštovným zdarma.

2.
Nejsme odborníci, takže k práci potřebujeme detailní servisní manuál. V dnešní penetraci internetu není problém potřebný manuál stáhnout z internetu. Většinou se osvědčilo hledání na Googlu, kdy je jako vyhledávací pojem zadáno sousloví „<model> service manual“ nebo „<model> disassembly guide“. Většina příruček se nespokojí jen se slovním doprovodem ale přidává i detailní fotografie a názorný postup krok za krokem, aby jste se dostali do fáze, kdy je telefon rozdělán na elementární části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

3.
V případě chybného fungování přístroje je třeba lokalizovat chyby a pořídit výměnný díl. Doba domácího pájení je dávno za námi, mikroelektronika funguje výměnnou kusu za kus. Je třeba ale uvážit, zdali jste si jistí, který díl je vadný. Pokud tuto jistotu nemáte, bude nejlepší zanést telefon do servisu, kde se na telefon podívají obšírně různými diagnostickými měřeními. V mém případě se jednalo o vadný displej u Samsungu B3410, který byl ve svém prostředku promáčklý a pří bílé barvě na něm byla tmavá skvrna. Jakmile je závada zjištěna, je třeba koupit náhradní díl. Díly jsou jak originální, tak i neoriginální. Vždy platí, že neoriginální jsou levnější, ale můžete čekat, že nemusí na 100% odpovídat původním dílům. Díly můžete nakoupit na českých webech s náhradními součástkami, stačí je vyhledat např. na Heuréce.

4.
Jakmile vám objednaná součástka dorazí, můžete začít s prací. I když se jedná o mikroelektroniku, základem je občas nebát se použít větší sílu. Může se to vymstít, ale ono je riziko již celé domácí rozložení a složení telefonu. Samsung B3410 byl rozmontován na součástky, byl mu vyměněn displeji a poté opět byl složen do plně fungujícího stavu. Pokud se do něčeho podobného budete pouštět i vy, přeji vám hodně štěstí.

Váš názor Další článek: Samsung pracuje na nové verzi TouchWiz

Témata článku: Samsung, , Pohodlí domova, Heureka, Pohodlí, MOBI, Záruční oprava, Domácí kutil, Servisní zásah, Mobil, Náhradní s, Tip, Pájení, Domov, Skvrna