PAX: Google zastřešuje patentovou alianci výrobců smartphonů s Androidem

Americký gigant Google včera na svém blogu oficiálně oznámil vznik uskupení PAX, která má pomoci s řešením patentových sporů na platformě Android. Jedná se o iniciativu licencování patentů, které pokrývají operační systém Android, aplikace od Googlu nebo přídavky určené ke konkrétním zařízením.

Každý z členů aliance PAX poskytuje ostatním členům zdarma přístup ke svým patentům, což má do budoucna usnadnit, často nesmyslné, patentové spory. Jinými slovy, pokud někdo bude žalovat jednoho z výrobců aliance, může se „na obranu“ postavit celá aliance zastřešená Googlem.

Samotné označení „PAX“ znamená v Latině „mír“ a v tomto duchu se má nést i spolupráce výrobců. Operační systém Android je šířen pod licencí open-source, o jeho distribuci se stará přes 400 partnerských výrobců a 500 mobilních operátorů po celém světě. Jen loni bylo vyrobeno přes 4 tisíce různých modelů s Androidem, který nyní ve svém zařízení aktivně používá přes 1,6 miliardy uživatelů.

Členy aliance PAX je Google, Samsung, LG, HTC, Foxconn, HMD Global, Coolpad, BQ a Allview. Současní členové dohromady celosvětově disponují zhruba 230 tisíci patenty. Google navíc veřejně vyzývá ostatní výrobce, aby se do této aliance přidali také, a využívali výhod „patentového míru“. Více informací se můžete dozvědět na stránkách PAX License.

Zdroj Google

Váš názor Další článek: Nokia 9: Finové znovu míří až na vrchol [spekulace]

Témata článku: Allview, Coolpad, Google, HTC, LG, Nokia, Samsung, , , , , , , Agreement, Nejvyšší soud, Ostatní člen, Ostatní výrobci, Dotazník, #Android, Samsung LG, Ali, Google Samsung, Patentový spor, SMA, Google +,