Podrobnosti k Xiaomi s českým LTE. Můžeme čekat další modely?

Dostalo se nám do rukou první Xiaomi, které podporuje i frekvenci 800 MHz v Česku hojně používanou pro LTE. Článek najdete zde, ale to základní sdělení je prosté: funguje to.

Na co jsme čekali, je cena a datum startu prodeje. Dobrá zpráva je, že tisková zpráva vyšla už dnes, špatná zpráva je, že v chybí jakákoliv nosná informace. Společnost Lion Mobile (provozovatel e-shopu Xiaomimobile.cz) pouze oznamuje, že dovezla do ČR první kousky telefonu Xiaomi Redmi Note 3 ve verzi s českým LTE. Na cenu a start prodeje se bude čekat dál.

Klepněte pro větší obrázek
Vysněné Xiaomi s podporou českých LTE frekvencí je zde. Zatím však s neznámou cenou a dostupností.

Jednatele společnosti Lion Mobile Jiřího Opletala jsme se alespoň zeptali na několik podrobností. Výsledkem je krátký rozhovor:

Novinka doplní původní model, nebo jej nahradí?

Prodej původního modelu prozatím ukončen nebude. V budoucnu předpokládáme, že verze s českým LTE (tedy frekvence 800 a 900 MHz) zcela nahradí současnou verzi (má LTE pouze na frekvencích 1800, 2100 a 2600Mhz, které se u nás používají jen ve městech). Důvod je ten, že jako u všech nových telefonů Xiaomi se cena v čase výrazně propadá.

Redmi Note 3 LTE (pokud tak budeme nazývat verzi s podporou českých LTE pásem) bude tedy při zahájení prodeje dražší než aktuální verze. Cena však bude postupně klesat a v momentě, kdy se protne s cenou staršího a levnějšího modelu, necháme v nabídce pouze verzi s českým LTE.

O nový model se dá se předpokládat zvýšený zájem, je váš distribuční kanál dostatečně široký, aby uspokojil poptávku?

S poptávkou převyšující nabídku jsme se potýkali u asi poloviny případů uvedení nových modelů Xiaomi a to šlo o přístroje, kterým klíčové frekvence chyběly. Jde spíše o výrobní možnosti samotného Xiaomi. Jsme předzásobeni, takže očekáváme, že případný nápor objednávek dokážeme vykrýt bez problému, ale nejsem schopen odhadnout aktuální výrobní možnosti  Xiaomi.

Celé roky to nešlo a najednou máme v ruce Xiaomi s „českým LTE“. Čím to? Jak tenhle telefon vlastně vznikl?

Xiaomi se pomalu začíná zajímat o další trhy, důkazem budiž partnerství s Microsoftem, Googlem nebo oficiální vstup jejich dceřiného startupu Yi Technology do ČR. To jsou velké změny. Ještě před rokem se Xiaomi tvářilo, že krom Číny a Indie jiné země neexistují. Souvisí s tím i osvojování si některých nových technologií a postupů, které Xiaomi prozatím ignorovalo. Je to více drobných věcí, nicméně nejvíce z nich vyčnívá výše zmíněné – hledání silných partnerů na západě.

Přirozeným výsledkem je i první přístroj s pro Xiaomi zcela zapovězenými „západními“ frekvencemi. Tato verze se oficiálně prodává na Taiwanu, který je tradičně rozkročený mezi Čínou a západem a je tak ideálním hřištěm pro tyto experimenty.

Traduje se, že Xiaomi neumí české LTE frekvence kvůli licencím a že jsou zablokované na softwarové úrovni (protože stejné čipsety v jiných telefonech ty frekvence umí). Proč ale má nový Redmi Note 3 jiný čipset, než původní verze?

Nebudu komentovat spekulace a to, co se traduje. Uvedl bych k tomu to, že každý drobný čínský výrobce telefonů, kterých je v ČR aktuálně několik desítek, 800 Mhz umí a problém je tedy třeba hledat jinde.

Note 3 je první. Zůstane jediný, nebo budou následovat další modely? Tušíte kdy a které?

Dle informací, které máme k dispozici, bude Xiaomi nadále vydávat telefony bez českého LTE, tak jako doposud. Nicméně nyní k nim začne s časovým odstupem přidávat i tzv. Special edition, která bude umět frekvence 800 a 900Mhz (a budou tam i další drobné změny).

Diskuze (16) Další článek: Jako z České sody. Donald Trump nechtěnou hvězdou reklamy na 360° kameru

Témata článku: Xiaomi, , , , Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Xiaomi Redmi Note 3, Xiaomi Redmi Note 3 „Czech ed.“, Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Jiří Opletal, Český, Mode, Nevýhoda, Special Edition, Špatná zpráva, První Xiaomi, Gizchina, Původní verze, Lion Mobil, #Xiaomi, , Model, Podrobnost, Zvýšený zájem, Časový odstup,