Policii se nelíbí Waze. V USA ji ničí falešnými hláškami o hlídkách

Policejní orgány v Miami začaly bojovat s odhalováním dopravních hlídek prostřednictvím aplikace Waze. Stovky zaměstnanců si do svých smartphonů nainstalovaly aplikaci, aby ji v reálném čase zaplavovaly nepravdivými informacemi o pohybu policejních hlídek v terénu.

Oficiálním důvodem pro tento postup je bezpečnost policistů. Aplikace v podstatě umožňuje jejich vyhledání v terénu, což může znamenat potenciální nebezpečí. Pravý smysl však není těžké domyslet – je to útok na aplikaci, která snižuje efektivitu policejních kontrol a naopak zvyšuje rychlost řidičů, kteří ji používají (zpomalí jen tam, kde je hlášená hlídka). Pokud se Waze zaplevelí množstvím nepravdivých hlášek, v očích uživatelů se velmi pravděpodobně brzy stane nespolehlivou a nepoužitelnou.

Jak ale ukazuje případ Ismaaiyla Brinsleyho, který zabil dva příslušníků policejního sboru v New Yorku, ani verze o bezpečnosti policistů není úplně zcestná. Před vraždou totiž sdílel screenshot s polohou hlídky z Waze na Instagramu. Role Waze je však v tomto případě sporná, pachatel totiž odhodil smartphone tři kilometry od místa činu a k finálnímu dohledání policistů ji tedy nepoužil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Waze můžete mít na Android, iOS a Windows Phone.

Ne všichni policisté se však shodují, že by pro ně aplikace představovala hrozbu, naopak prý v konečném důsledku kriminalitu snižuje. Podobný názor prezentoval i mluvčí společnosti Google, která Waze vlastní. Uvedl, že aplikace by mohla přispět ke zlepšení bezpečnosti v silničním provozu z důvodu, že motoristé raději zpomalí a jsou opatrnější, pokud vědí, že policie je nablízku.

A na závěr otázka. Waze je velmi populární služba i v našich končinách – pustí se do podobné guerillové akce i česká policie? A i kdyby – položí to aplikaci? Vždyť rozhodně nestojí jen na hláškách o dopravní policii...

Via Autoblog.com

Diskuze (52) Další článek: Swatch: první švýcarské smart watch dostanou „nekonečnou baterii“

Témata článku: , , , Hlídka, Potenciální nebezpečí, Policejní sbor, Silniční provoz, Dohledání, F +, Pol, Hláška, Oficiální důvod, Populární služba