Porevoluční srovnání flatů: konkurence honí O2 Free

Ve čtvrtek se řešilo, jestli O2 Free způsobí převrat nebo ne. V sobotu bylo jasno: byla to revoluce a trvala tři dny. Které z nových tarifů jsou nej?

Ještě před týdnem stál neomezený tarif u O2 1 900 Kč (v akci), 3 299 Kč u Vodafonu a 3 290 Kč u T-Mobilu. Časy se mění a dnes je všechno jinak. O2 vytáhlo do cenové války a oba konkurenti (očividně zaskočeni) museli přes noc s cenami dolů. Zoufalost a nepřipravenost byla vidět zejména na T-Mobilu, který představil novou nabídku v sobotu odpoledne, nebyl však schopen umístit nové tarify na web a navíc jen okopíroval nabídku flatového tarifu O2. Pro začátek 2:0 pro Telefóniku!

Jediné na co se magnetový operátor zmohl, byl obrázek Vojtěcha Kotka upouštějícího páru, sdělení „Spustili jsme to neomezeně“ a odkaz vedoucí na lokátor prodejen, kam si zájemci měli vyrazit nové tarify aktivovat. Dle postřehů našich čtenářů byla nepřipravenost Vodafonu a T-Mobilu jasně patrná o víkendu, kdy Vodafone měl před prodejnami jen stojan lákající na neomezený tarif, T-Mobilu chybělo i to, a tak prý bylo v jeho prodejnách i nejméně lidí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opařený T-Mobile neměl v sobotu ani aktualizovaný web, přehled nových tarifů přibyl až v neděli

Ještě ve čtvrtek nás přitom zástupci T-Mobilu ujišťovali, že zlevnění chystali už dávno, vše mají připraveno a už s tím vlastně chtěli jít ven. Namísto toho to ale vypadalo přesně opačně, tedy že vše proběhlo na koleně po čtvrtečním šoku a že namísto vlastní kalkulace se T-Mobile spolehnul, že v O2 spočítali výnosy z flatového tarifu bezchybně, a tak jednoduše nabídl to samé. Nepřipravenost ilustruje i fakt, že O2 mělo u tarifů Free promyšleno varianty s úvazkem/bez úvazku, slevy pro zákazníky s pevným internetem, studenty a seniory, web, marketing, zatím co konkurenti tápali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lépe zvládl situaci Vodafone. Se starými tarify si však ani v neděli dopoledne nevěděl rady, a tak je nechal netknuté.

Flat proti flatům

Tolik k dění třídenní revoluce, nyní srovnáme novou nabídku neomezených tarifů:

Tarif měsíční paušál (smlouva na 2 roky) měsíční paušál (smlouva na neurčito) volání SMS data (FUP) rychlost po překročení FUP
O2 Free CZ 749 Kč 899 Kč neomezeně neomezeně 1 GB 200 kb/s
Vodafone neomezený tarif 691 Kč 901 Kč neomezeně neomezeně 0,6 GB 20 kb/s
T-Mobile S námi síť nesíť 749 Kč nelze aktivovat neomezeně neomezeně 1 GB 64 kb/s

Zde prakticky není co komentovat, T-Mobile okopíroval O2 a Vodafone nabídl flatový tarif sice levněji, ale s menším datovým limitem. Je vtipné, že operátor stále nabízí Férové tarify, a tak je k mání i neomezený tarif s dvojnásobným FUP, ale za pětinásobných 3 299 Kč. T-Mobile jako jediný neumožňuje využívat neomezený tarif bez úvazku, byť s vyšší cenou, jak to mají O2 s Vodafonem. Za pozornost stojí rychlost dat po překročení FUP: s 200 kb/s u O2 se dá žít, 64 kb/s je na hranici použitelnosti a 16 kb/s už je k uzoufání.

Online mapy pokrytí:

Na druhou stranu má O2 nejpomalejší datovou síť, jeho 3G neumí víc než 7,2 Mb/s. Oba konkurenti mají alespoň ve městech HSPA+ s 21,6 Mb/s a na pár místech se teoretická rychlost jejich sítě šplhá až k 42 Mb/s. V praxi je třeba počítat s tím, že teoretické rychlosti padnou zhruba na třetinu. V každém případě ale do výběru tarifu zahrňte i místa, kde se nejčastěji pohybujete a prověřte pokrytí.

Co to znamená „neomezeně“?

Než si porovnáme další nové tarify, podívejme se ještě na slůvko neomezeně. O2 a T-Mobile ve skutečnosti neomezené tarify omezují stropem 10 000 minut a 10 000 SMS. Vodafone tuto otázku nechával nezvykle dlouho bez odpovědi, nakonec však potvrdil, že on žádný limit na minuty ani SMS neaplikuje. Zbylí dva operátoři to označují v zásadě stejně jako „technický ochranný limit“, popřípadě jako pojistku proti zneužití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone nakonec ujistil zákazníky, že volat a posílat SMS mohou absolutně bez omezení

Má to svoji logiku, ale zkrátka deset tisíc minut a SMS není neomezeně i když můžeme meditovat nad tím, zda je v lidských silách tento objem minut provolat... Můžete se vyjádřit v diskuzi, pokud se vám to někdy podařilo a jak. Mobilní internet se stropem 1 GB, resp. 600 MB pak rozhodně neomezený není.

"Economy class", aneb když je flat zbytečný luxus

V následující tabulce najdete přehledně shrnuty tarify střední třídy. Cenové rozpětí není velké, a proto bych jako zásadní kritérium při výběru tarifu doporučil provést individuální analýzu, do které sítě bude směřovat většina hovorů (nebo kdo bude volat vám). Je jasné, že pokud máte například v rodině Vodafone, tak není zrovna ideální pořídit si tarif O2 a opačně. Ale dejte pozor, vyšší počet volných jednotek u T-Mobilu je vykoupen omezením výhody na neomezené volání a SMS do vlastní sítě mezi 19 a 7 hodin ve všední dny a o víkendech a svátcích. Ne, tohle do doby po třídenní revoluci prostě nepatří.

Tarif měsíční paušál (smlouva na 2 roky) měsíční paušál (smlouva na neurčito) výhoda volné jednotky (minuty/SMS/data) minuty/SMS nad rámec tarifu účtování hovorů
O2 Free Plus 499 Kč 649 Kč neomezené volání a SMS ve vlastní síti 120/0/150 MB 3,50/1,50 Kč 60+60
Vodafone částečně neomezený tarif 399 Kč 597 Kč neomezené volání a SMS ve vlastní síti 50/0/150 MB 5,03/1,51 Kč 1+1
T-Mobile S námi 590 472 Kč nelze aktivovat neomezené volání a SMS ve vlastní síti po špičce* 220/100/300 MB 5/1,2 Kč 60+30

Pro pořádek nabízím i srovnání dvou nejlevnějších tarifů O2 Free a T-Mobile S námi 390. Porovnání v tomto případě ovšem poněkud ztrácí význam, jelikož tarify jsou do značné míry rozdílné a reflektují potřeby dvou odlišných zákazníků.

Tarif měsíční paušál (smlouva na 2 roky) měsíční paušál (smlouva na neurčito) výhoda volné jednotky (minuty/SMS/data) minuty/SMS nad rámec tarifu účtování hovorů
O2 Free 249 Kč 399 Kč neomezené volání a SMS ve vlastní síti 0/0/0 MB 3,50/1,50 Kč 60+60
T-Mobile S námi 390 273 Kč nelze aktivovat neomezené volání a SMS ve vlastní síti po špičce* 56/30/20 MB 5,51/1,50 Kč 60+30

O2 má náskok, konkurence bude mít na pilno

Je očividné, že v nižších cenových kategorii šili Vodafone s T-Mobilem horkou jehlou tak. A není divu, za normální situace trvá analýza předcházející vznik nových tarifů měsíce. Teď se to zvládlo přes noc jen aby neutíkali zákazníci k O2. Nechme se překvapit, jestli se v následujících dnech bude ještě něco měnit. O2 má velký plus v tom smyslu, že jejich nabídka je celistvá a krom tarifů samotných mají nachystanou slevu pro seniory, studenty a pro stávající zákazníky s pevným internetem. Ti první mají nárok na úlevu 50 Kč měsíčně, ti druzí na dvojnásobek a pokud někdo splňuje podmínky obě, pak si může říct o slevu 150 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Mladí do 26 a staří nad 60 let dostanou slevu 50 Kč z paušálu. Kdo má pevný internet, dostanou slevu 100 Kč.

U flatových tarifů naopak už změny očekávat nelze, maximálně kosmetické a určině ne v blízké době. Pokud zatím váháte, pak si dejte čas ještě do léta, kdy mají své služby rozběhnout první virtuální operátoři. Možná i oni nabídkou neomezené tarify a pokud ano, je velká pravděpodobnost, že půjdou s cenou lehce pod síťové operátory. Je pro vás léto daleko? Přejděte na nový flat, ale alespoň jeden měsíc si připlaťte za svobodu, upište se až za měsíc, situace může být jiná. V každém případě se teď dějí nevídané změny a co platí dnes, nemusí být zítra aktuální.

Jste spokojeni s vývojem na českém telekomunikačním trhu? Stihli jste už změnit tarif na některý z nově uvedených v minulém týdnu?

Diskuze (131) Další článek: Alcatel OT-992D: náladový dualSIM [recenze]

Témata článku: , , , , , Pór, , Free +, Velký plus, AVN, Starý tarif, Velká pravděpodobnost, Hon, UPI, F +, Zbytečný luxus, Odkaz vedoucí, Free, Konkurence, Pro varianty, Zásadní kritérium,