Přes 70 % Čechů preferuje SMS. Na smartphonu surfuje třetina

Jen každý desátý člověk v ČR používá denně ke komunikaci některý z messengerů. Zda je to hodně, nebo málo, těžko říct, ale v relaci se zbytkem zemí EU je to nejmenší procento. Přes 70 % lidí „nechatuje“ nikdy a 5 % ani neví o co jde.

Jak je patrné z obrázku níže, česká online gramotnost není v tomto směru valná. Dle zprávy Evropské komise (EK) o digitálním pokroku 2016 si ale obecně vzato v digitální gramotnosti nevedeme zase tak špatně a Češi jsou lehce nad evropským průměrem. Jen pro zajímavost, nejvíce si s digitálním světem rozumí Finové a Švédi, nejméně Rumuni a Bulhaři.

Pozitivní zprávou je nárůst dostupnosti mobilního internetu, dle EK má nyní téměř 70 % domácností alespoň jednoho člena, který se připojuje mobilně. Data o digitálním pokroku si můžete nechat „vyjet“ i za jednotlivé státy, v případě ČR najdete data zde.

Klepněte pro větší obrázek
Pro konzumaci obsahu volí lidé stále více smartphone či tablet (obr.: ec.europa.eu)

V prezentaci, která se zaměřuje používáním internetu najdete i okno s mobilním připojením. V českých luzích a hájích se dle grafu připojuje necelá třetina populace s tím, že v roce 2010 to byla jen hrstka lidí. Přesněji řečeno desetkrát méně, než dnes. Zpráva dále říká, že pokud bude dosavadní trend pokračovat, stanou se mobilní zařízení zároveň těmi, ze kterých surfujeme primárně.

Z jakého zařízení se připojujete nejvíce?

Diskuze (35) Další článek: Také nečtete podmínky aplikací? Budete překvapení...

Témata článku: , , , , Gramotnost, Pře, Digitální svět, Hrstka, Třetina, Evropský průměr, Surf, Čech, SMA