Problém v jablečném ráji? Apple brzdí výrobu iPhonů

Podle japonského listu Nikkei hodlá Apple v prvním čtvrtletí 2016 o 30 % snížit produkci iPhonu 6s a 6s Plus. Důvodem je hromadění zásob, což znamená jedinou věc, o nové iPhony není takový zájem, jaký očekávali firemní plánovači. Podle aktualizovaných odhadů by se měla výroba vrátit do plného tempa v kvartálu, který začíná dubnem.

Vlažnější prodeje už od podzimu indikovali někteří dodavatelé, ale šlo pouze o nepřímé indicie, až zpráva přicházející z Japonska znamená vážné varování. A akcie reagují sestupem.

Komentář

Jsou to zajímavé paradoxy. Kolikrát jsme u předchozích iPhonů slyšeli spílání, že nepřináší nic nového a určitě se nebudou prodávat? Prodávaly se. Každý nový model trhal další a další rekordy. S premiérou posledních modelů 6s a 6s Plus bylo nezvyklé ticho, fandy zaujal zejména displej citlivý na sílu doteku. A hle…

Zpomalení plánované produkce nemusí nutně znamenat, že nepadnou další rekordy. Možná měli jen stratégové „velké oči“ a predikovali příliš velký růst. Ale to už předbíhám. Zatím to berme jako lehkou připomínku historií ověřeného faktu, že nic netrvá věčně a fenomén jménem Apple jednou zpomalí. Nemusí to být nutně letos, ale jednou to přijde, takže je jen otázkou kdy.

Diskuze (240) Další článek: 70% sleva! …nebo jsou povánoční akce jen další trik?

Témata článku: Apple, , , , Poslední model, Velký růst, APP, #Apple, A/B, Ráj, Pro +,