První krůčky s rozšířenou realitou můžete udělat i vy. Lenovo Phab 2 Pro je v prodeji

První komerčně dostupný smartphone s technologií rozšířené reality Google Tango jde do prodeje. I když přesnější by bylo zařadit Lenovo Phab 2 Pro minimálně do kategorie phabletů, kam nakonec i podle značení čínské společnosti patří. S úhlopříčkou displeje 6,4 palce má zařízení blíž ke světu tabletů. V prodeji je stříbrná a zlatá verze za 12 999 Kč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A jak vlastně rozšířená realita v zařízení funguje? Není třeba žádných brýlí ani headsetu. Phab 2 Pro přímo ve svém těle kombinuje nejrůznější hardwarové a softwarové komponenty, které mu umožňují zjistit, v jakém prostoru se nachází. Pomocí zadního 16Mpx fotoaparátu, senzoru hloubky a pohybu, infračervené kamery, gyroskopu a dalších senzorů dokáže identifikovat okolní objekty, dát je do kontextu a zpracovat více než 250 000 údajů za sekundu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

 

Technologie Tango tak dokáže zmapovat vnitřní prostory a poslouží třeba jako indoor navigace v obchodním centru. Phablet dokáže spočítat vzdálenost i hloubku v prostoru a může tak sloužit jako poradce při pořizování nábytku. Samostatnou kapitolou jsou potom hry, které těží ze zatím stále ne až tak běžné kombinace reálného a virtuálního světa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lenovo Phab 2 Pro naživo

Vše samozřejmě záleží na kvalitě a propracovanosti aplikací, které jsou pro Tango určeny. V současnosti jich existují zhruba tři desítky – některé jsou více užitečné, jiné méně. Přehledně na jednom místě je najdete buď v Google Play přímo ze zařízení nebo pod tímto odkazem.

Rozšířená realita je poměrně náročná na výkon, proto překvapuje sázka na ne zcela špičkový procesor Qualcomm Snapdragon 652. Ke zbytku hardwaru ale už výhrady nemáme – 6,4palcový QHD IPS displej, procesor Qualcomm Snapdragon 652, 4 GB RAM, 64 GB vnitřního úložiště, hlavní 16Mpx fotoaparát, baterie s kapacitou 4 050 mAh a technologie Dolby Atmos pro prostorové podání zvuku. Pro pořizování kvalitnějších audio nahrávek slouží trojice mikrofonů s aktivním potlačením hluku a technologie Dolby Audio Capture 5.1.

Diskuze (6) Další článek: Podívejte se na rendery Galaxy S8, které budou mít zřejmě hodně blízko realitě

Témata článku: Lenovo, , , , , , , , , , Lenovo Phab 2 Pro, Zlatá verze, Dolby Audio, Indoor, Real, Aktivní potlačení hluku, Prodej, Pro +, Virtuální svět, Vnitřní prostor, Prostorové podání, Taneček, Dolby Atmos, Aktivní potlačení, Dostupný smartphone,