První ROM pro Galaxy S III, extrahován S Voice a My Story

Na světě je první ROM pro Samsung Galaxy S III, která je dostupná ke stažení na serveru Sammobile.com. Samotná ROM ale přináší řadu zajímavostí. Podařilo se totiž vyextrahovat všechny vestavěné aplikace, takže začíná práce modderů, kteří se budou snažit aplikace včleňovat do vlastních ROM. Celá oficiální ROM má navíc 785 MB, což je oproti oficiální čisté ROM Ice Cream Sandwich od Googlu (cca 150 MB) značný rozdíl. Samsung do systému přidal řadu vlastních implementací a aplikací.

Z vyextrahovaných aplikací se nám podařil spustit pouze S Voice a My Story. Netřeba dodávat, že se ještě před oficiálním zahájením prodejů začíná na XDA okolo Galaxy S III točit velká skupina lidí. Byl uvolněn první root a řada lidí již zapracovává objevené aplikace do ROM pro Samsung Galaxy S II.

S Voice

Alternativa k Siri od Samsungu je zatím na modelech mimo Galaxy S III funkční jen občas. Sama vás přivítá a čeká, co ji řeknete. Když nerozumí, zeptá se vás znovu. Hlavním nedostatkem současné verze je podpora pouze několika světových jazyků, mezi kterými zatím čeština chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka co všechno S Voice dokáže, mezi jazyky bohužel (snad zatím) nepotkáme češtinu, tak vypadají konverzace s pomocníkem S Voice.

S Voice dokáže:

  • vytočit číslo z telefonního seznamu
  • napsat textovou zprávu osobě z telefonního seznamu s nadiktovaným textem
  • vyhledat kontakt
  • navigovat na zadané místo (pokud si uložíte domovskou lokaci, můžete se nechat navigovat domů)
  • vytvořit poznámku
  • naplánovat událost s přesným datem a časem
  • vytvořit úkol
  • přidat příspěvek na Twitter nebo Facebook (je třeba v nastavení nastavit účty)
  • vyhledávat na webu
  • otevírat nainstalované aplikace
  • spustit nahrávání zvuku
  • spustit režim „v autě“
  • nastavit budík
  • nastavit časovač
  • zjistit aktuální počasí
  • jednoduché nastavení u vybraných položek (zapnout/vypnout)
  • odpovídat na jednoduché otázky
  • hledat nejbližší objekty od aktuální polohy (restaurace, kina, ...)

Samotný poslech probíhá po stisku spodní klávesy, případně můžete zařízení probudit k poslechu slůvkem „Hi Galaxy“. Alternativně si můžete nahrát vlastní zvuk, kterým začne poslech vašich povelů, neustálé naslouchání onoho klíčového slůvka ale spotřebovává baterii. Jakmile dokončíte hlasový povel, hlas se vzdáleně vyhodnotí a telefon nabídne textovou odezvu, ke které místy přidá i hlasový výstup. Aplikace bude poprvé přítomna na Samsungu Galaxy S III, na ostatních zařízeních s Androidem může i nemusí fungovat a pokud funguje, můžete očekávat občasné problémy se stabilitou nebo vyhodnocováním příkazů. Rozhodně mějte na paměti, že to není finální verze aplikace.

Nainstalovat ji lze pouze na zařízení se systémem Ice Cream Sandwich, pro instalaci jsou potřeba rootovská oprávnění. Aplikaci voicetalk.apk je třeba (např. přes Root Explorer) umístit do /system/app a následně zařízení restartovat. Pokud nebude aplikace fungovat, je zapotřebí otevřít *.apk soubor ve winraru a ze složky libs vyextrahovat soubor s příponou *.so. Ten je pak třeba nahrát do /system/lib. Jen připomenu, že vše děláte na vlastní nebezpečí. Jak vypadá aplikace v praxi si ukážeme na následujícím videu:

My Story

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní aplikace My Story, je možné vytvářet multimediální pohlednice. Při kreslení si můžete nastavit různé typy a barvy psacích „hrotů“. Doručená pohlednice se ukazuje v horní stavové liště.

Při prvním spuštění aplikace je třeba se nechat zaregistrovat. Je třeba počkat na příchozí zprávu, jejíž kód se automaticky vepíše do aplikace, poté jste zaregistrování a můžete začít aplikaci naplno používat. My Story slouží k vytvoření elektronických dopisů s multimediálním obsahem (text, zvuk, obrázky, videa), které lze odesílat vašim přátelům a známým do celého světa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jakmile zjistíte, že máte novou pohlednici, po kliknutí se začne stahovat. Poté se zobrazí a statický obrázek je možno uložit do interní paměti.

Samotný interface aplikace se dělí na tři záložky. V první máte přehled dopisů (doručené, odeslané, koncepty), ve druhé pak vaše kontakty. S nimi je to na první pohled ošemetné, platí však se telefon orientuje podle čísel vašich kontaktů. Pokud se některé jejich číslo do My Story zaregistruje, objeví se vám mezi přáteli a vy mu můžete adresovat virtuální pohlednici. Jiný způsob přidání mezi kontakty neexistuje. Ve třetí záložce pak vytváříte samotné pohlednice z předpřipravených šablon, které můžete do určité míry upravit a přidat do nich text, nákresy, obrázky nebo video. Jakmile máte hotovo, pohlednice se odešle. Protistrana obdrží do notifikačního řádku informaci o nové pohlednici, po rozkliknutí se načte a zobrazí. Samotný obrázek pohlednice můžete uložit jako obrázek do interní paměti.

Všechny systémové aplikace ze Samsungu Galaxy S III najdete zde.

Diskuze (17) Další článek: Galaxy S III: Střípky z uživatelského manuálu

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Sto, Story, Jednoduché nastavení, Voice, Statický obrázek, Galaxy s, Velká skupina, Skupina lidí, ROM, GAL, Pro +, Hlasový výstup, Root Explorer, Extra,