Qualcomm Snapdragon 835: Menší, úspornější a výkonnější [CES]

Jednu z prvních tiskových konferencí na veletrhu CES pořádá Qualcomm. Očekává se oficiální představení čipsetu Snapdragon 835, který bude pohánět (některé) letošní prémiové smartphony a možná i notebooky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímky z prezentace procesoru ale už unikly, takže známe podrobnosti.

Procesor vyrobený 10nm technologií slibuje menší rozměry než předchozí Snapdragon 820, současně nižší spotřebu a vyšší výkon. Qualcomm uvádí až o 50% úspornější provoz ve srovnání se starším Snapdragonem 801.

Oproti Snapdragonu 820 se zrychlila vestavěná grafika Adreno 540 o čtvrtinu a podporuje nyní 10bitové barvy v 4K rozlišení a 60 snímcích za sekundu. Mezi podporovanými 3D standardy najdeme samozřejmě OpenGL ES a Vulkan, ale také DirectX 12. Microsoft už dříve oznámil nativní Windows 10 na platformě ARM a nový Snapdragon 835 s tím už počítá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě o 20% vyššího výkonu se zlepšuje i úsporný režim, kde se díky větší 1MB vyrovnávací paměti L2 cache snižuje komunikace s pamětí.

Snapdragon 835 je jen prostředkem pro zajímavé produkty. Pochopitelně výrobci telefonů a dalších zařízení už mají tento procesor k dispozici. Uvidíme tak kolik produktů schopných uvedení na trh se nakonec tento týden na CESu dočkáme.

Diskuze (6) Další článek: Huawei Mate 9: špičková plácačka [recenze]

Témata článku: , , , , , , , , , Qualcom Snapdragon, Nový snapdragon, Cache, Výkon, Oficiální představení, OpenGL ES, Qualcomm Snapdragon, Qualcomm® Snapdragon®, Menší