Sága je u konce. Samsung definitivně zastavil výrobu Notu 7. Kontroverzní phablet se stane raritou

  • Samsung končí výrobu problémového smartphonu Galaxy Note 7
  • Firma se tak rozhodla poté, co přehříváním a samovznícením trpěly i vyměněné kusy
  • Samsung přijde celá kauza na 17 miliard dolarů

Kauza „batterygate“ smartphonu Galaxy Note 7 končí definitivním zastavením jeho výroby. Zatímco na počátku dnešního dne Samsung ještě mluvil o pozastavení produkce po dobu šetření příčin přehřívání již vyměněných kusů, v posledním prohlášení pro burzu v Soulu firma uvedla, že „učinila finální rozhodnutí o zastavení výroby v zájmu bezpečnosti spotřebitelů“. Informovala o tom agentura AP.

Jedná se zřejmě o jediné správné řešení více než měsíc trvajícího problému, jenž se definitivně na špatnou stranu zlomil ve chvíli, kdy se ukázalo, že vadou přehřívání a možného vzplanutí trpí i kusy z vyměněné, údajně bezpečné série. V ten okamžik poklesla důvěra spotřebitelů, ale i obchodních partnerů Samsungu (zejména operátorů, kteří již stačili realizovat výměny pro své zákazníky) v produkt s názvem Galaxy Note 7. A Jihokorejci nyní musí zabránit tomu, aby nepoklesla důvěra ve značku jako takovou.

Ekonomičtí analytici už vyčíslili, jakou cenu Samsung zaplatí za svolání přístrojů na výměnu, za návratky zaplacených částek, za stažení z distribuce a následně i odpis vyrobených vadných zařízení. Suma má činit astronomických 17 miliard dolarů (cca 413 miliard korun). Pro Samsung ale ani částky v těchto řádech nejsou likvidační – pro představu jeho mobilní divize realizuje tržby v podobné výši během jediného čtvrtletí.

V Česku je mezi lidmi 1 000 kusů

Mnohem zásadnější otázkou, na níž je velmi těžké predikovat odpověď, zůstává, jaký kauza bude mít vliv na spotřebitelské chování do budoucna a zda Samsung neztratí odbyt pro své příští produkty, nejen v mobilní sféře. Zde by pak finanční dopad mohl být drtivý. Na oznámení o zastavení výroby a tedy faktickém zrušení modelu Galaxy Note 7 reagovaly akcie Samsungu poklesem o 8 %, což je nejvyšší pokles od roku 2008. Tržní hodnota firmy tak rázem poklesla o téměř 19 miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Po zrušení Galaxy Notu 7 nemá Samsung žádnou novinku na předvánoční trh. Spolehnout se musí na jarní modely Galaxy S7 a S7 Edge

Samsung Electronics je ale dostatečně velká a silná společnost, aby se z tohoto šoku dokázala vzpamatovat. Musí však za sebou nechat veškerý odkaz jinak úspěšné a inovativní řady Note a soustředit se na nadcházející modely Galaxy S8. Zákazníci, kterým ještě Galaxy Note 7 nedorazil z předobjednávek, se jej už nikdy nedočkají. Samsung by si je měl uvázat nějakým vhodným věrnostním bonusem, například slevou na nejbližší nový vlajkový model.

Podle informací České televize se na českém trhu stačila reálně prodat zhruba tisícovka smartphonů Galaxy Note 7. Je jasné, že po zastavení výroby se z nich stanou raritní sběratelské kousky. Někteří majitelé už nyní v diskuzích a na sociálních sítích prohlašují, že si potenciálně nebezpečný telefon ponechají, protože jejich kus žádné anomálie nevykazuje. Samsung samozřejmě nemůže nikoho přinutit telefon vracet, ale upozorňuje, že správným a výrazně doporučeným postupem je vrátit telefon u prodejce, který za něj vyplatí peníze zpět.

Diskuze (114) Další článek: Týden čínských premiér: novinky představí Honor, Oppo a ZTE

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Tržní hodnota, Správné řešení, Zastavení, Fastfood, #batterygate, Hodnota firmy, STAN, Finální rozhodnutí, Věrnostní bonus, Tisícovka, Def, Galaxy note, Samsun