Samsung DeX 2.9: Mobil se v roli počítače naučil nové triky. A zaměřil se na hry

  • Samsung po půl roce vylepšuje „desktopový“ režim DeX
  • U některých funkcí se inspiroval častými požadavky uživatelů
  • Nově se do popředí dostávají i mobilní hry

Dokovací stanice Samsung DeX je nejzajímavější příslušenství pro Samsungy řady Galaxy S8. V recenzi DeXu jsme vyzdvihovali velký potenciál, který tu a tam narážel na nedodělky nebo na absenci některých funkcí. Galaxy Note 8 došlo i na novou verzi Samsung DeX 2.9.

Aplikace jsou alfou a omegou

V recenzi DeXu nám bylo jasné, že vše stojí a padá spolu s aplikacemi. A zatímco pro první verzi DeXu se jihokorejci spokojili jen s hrstkou aplikací, které můžete roztáhnout na full screen, je nevyhnutelné, že uživatelé budou chtít v DeXu využít téměř všechny aplikace roztažené přes celý displej. A zatímco dříve bylo pro některé funkce potřeba nainstalovat aplikace Dex Max či DeX Hub, nyní se některé volby přesouvají přímo do nastavení prostředí.

V prostředí Samsung DeX došlo k přepracování hlavní nabídky, které se změnila z „nabídky Start“ v levém spodním rohu displeje ve full screen obrazovky menu, v nichž můžete najednou vidět daleko více aplikací. Mezi obrazovkami se můžete přesouvat do stran. Novinkou jsou i klávesové zkratky, v kombinaci tlačítka Windows na klávesnici a kurzorových šipek můžete aktuální okno maximalizovat, „přilepit“ doleva, doprava nebo jej minimalizovat.

Novinky vylepšeného desktopového režimu Samsung DeX:

Funkce Samsung Dex Labs umožňuje aplikace spouštět v celoobrazovém režimu, a to i přesto, že se jedná o aplikace, které pro DeX nebyly optimalizovány. Další vylepšení jsou spíše kosmetická, E-mailový klient má tři sloupce, a do rozepsaného e-mailu lze jednoduše přetáhnout soubor z plochy. Viditelně více využívané je v rámci DeXu pravé tlačítko myši, které zobrazuje daleko více kontextových možností.

Klepněte pro větší obrázek
Režim Samsung DeX se neobejde bez dokovací stanice DeX, monitoru, klávesnice a myši

Pracovním centrem bude nově aplikace Samsung Focus, která v sobě sdružuje e-mailového klient, kalendář, poznámky a kontakty. Samsung v rámci dema ukázal i práci v dokumentech MS Office při současné telekonferenci, v rámci které může každý z účastníků upravovat sdílený kancelářský soubor.

DeX nově cílí i na zábavu

A zatímco první generace DeXu byla striktně vnímána jako ryze pracovní nástroj, v případě nové verze se Samsung her už tolik „nebojí“. Může za to zejména eliminace bariér, v rámci kterých jste mohli dříve hrát hry pouze ve výřezu displeje, který odpovídal displej smartphonu. U Notu 8 je novinkou aplikace Game Launcher, která sdružuje všechny nainstalované hry a také návrhy na další hry, které byste si mohli chtít zahrát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 8 připojený v dokovací stanici DeX

V Game Launcheru se objevuje možnost pro vynucení full screenu. Pokud je hra pouze na výšku (např. Clash Royale), roztáhne se na výšku přes celý monitor. A pokud ji lze hrát i širokoúhle, vyplní celý monitor. To se týká např. prezentované hry Vainglory, která má na Androidu celou řadu klávesových zkratek, které můžete v DeXu použít. Jistě, stále to není počítač, ovšem hrát Android hry na monitoru pomocí myši a klávesnice - to už vypadá slibně.

Klepněte pro větší obrázek
A takto vypadá nová plocha v podání vylepšeného DeXu

V režimu DeX si můžete spustit i aplikaci Soundcamp, která je u Smasungu již několik let používána pro mobilní skládání a syntézu hudby. K Dexu lze připojit i externí USB „klaviaturu“ a váš zvukový výstup rovnou nahrát.

Stejný DeX, nové možnosti, cena zůstává

Samsung Galaxy Note 8 využívá stejnou dokovací stanici DeX, která byla představena již s letošními „es osmičkami“. Novinkou je však to, že do dokovací stanice můžete nově připojit i telefon s flipovým či LEDkovým krytem. Softwarové vylepšení DeXu se objeví nejprve u Notu 8, ovšem očekáváme, že nová verze brzy „přistane“ i u modelů řady Galaxy S8.

Pokud si předobjednáte Galaxy Note 8, můžete se těšit i na režim DeX, protože vám jihokorejci k telefonu zdarma přibalí i zmiňovaný DeX Station. Cena Samsungu Galaxy Note 8 je na českém trhu stanovena na 26 999 Kč.

Diskuze (27) Další článek: Kaspersky Lab má dvě nové appky. Jedna slibuje delší výdrž mobilu, druhá bezpečnější Wi-Fi síť

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 8, Clash, Osmička, První generace, Samsung DeX, Sam, Skládání, DeX Station, Nov, Trik, Celý monitor, Režim dex, Záměr, Dex Hub, Mobil, Velký potenciál,