Samsung Galaxy Note 4 dostal LTE-A verzi se Snapdragonem 810

Samsung na sklonku uplynulého roku představil Samsung Galaxy Note 4 LTE-A, což je vylepšená verze aktuálně prodáváného Galaxy Note 4. Po necelých dvou letech se tak opakuje situace Galaxy S4, resp. její vylepšené verze Galaxy S4 LTE-A (recenze zde). Ta se začala prodávat nejprve v Koreji, po několika měsících se však dostala i do ČR skrz mobilní operátory. Stejná situace by se mohla opakovat i u, zatím výhradně korejského, Galaxy Note 4 LTE-A.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 4 LTE-A je vizuálně k nerozeznání od Galaxy Note 4, změny se odehrály pouze v útrobách

Největší změna se u nového tabletofonu odehrála u použitého čipsetu. V ČR se prodává Galaxy Note 4 se Snapdragonem 805, LTE-A verze však přichází s vylepšeným Snapdragonem 810. Ten je vyráběn 20nm procesem a je postaven na konceptu ARM big.LITTLE. Čtyři jádra Cortex-A57 jsou určena pro výkon, zbylá čtyři jádra Cortex-A53 jsou určena pro energeticky nenáročné úlohy. Procesor je navíc 64bitový, což přijde vhod po případném updatu zařízení na Android Lollipop. Použitý grafický čip Adreno 430 je o třicet procent výkonnější, než Adreno 420 používaný ve Snapdragonu 805, resp. o osmdesát procent výkonnější, než Adreno 330 v původním Snapdragonu 800/801.

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace Samsungu Galaxy Note 4 LTE-A až na procesor a konektivitu kopírují specifikace u nás prodávané základní varianty Galaxy Note 4

Telefon dále podporuje sítě LTE-A (Cat. 9), což znamená, že teoretická rychlost stahování dat v podporovaných sítích může činit až 450 Mbps. Samsung dodává, že potřebná infrastruktura pro vysokorychlostí přenos dat nové generace má být připravena v průběhu roku 2015. Tabletofon má třípásmovou LTE-A s Carrier aggregation (CA), telefon tedy při startu datové komunikace obdrží tři různá frekvenční pásma, které agreguje do jediného spojení. Zbytek specifikací zůstává při starém, bohužel stále chybí podpora microUSB 3.0, která již byla k dispozici u Galaxy Note 3, u loňské generace modelu se však nečekaně vytratila. S Galaxy Note 4 LTE-A se primárně počítá na domovském trhu v Jižní Koreji, je však možné, že se přes operátory výhledově dostane i do ČR. Naší redakční recenzi Galaxy Note 4 se Snapdragonem 805 si můžete přečíst zde.

Zdroj: SamsungTomorrow

Diskuze (2) Další článek: Xiaomi Arch: dočkáme se displeje přehnutého přes obě bočnice?

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Galaxy note, Jediné spojení, DOS, Sam, Vylepšený snapdragon, Samsun, Note, Dostál, GAL, Dostal,