Samsung na iPhonu X vydělá více než na vlastním Galaxy S8

Vnímáte Samsung Galaxy S a Apple iPhone černobíle jako nesmiřitelné rivaly? Skutečnost je spíše šedá. Pokud se z nového iPhonu X stane hit, bude z toho profitovat nejen Apple, ale i Samsung. Ne přímo mobilní divize, ale Samsung jako skupina, která produkuje nejrůznější elektronické komponenty. iPhone jich totiž od Samsungu obsahuje hodně. Wall Street Journal uvádí, že Samsung z každého prodaného iPhonu X získá okolo 110 dolarů.

S očekávanými prodeji iPhone X si Samsung může vydělat až o 4 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun) více, než z výroby vlastního vlajkového telefonu Galaxy S8. Predikci na 20 měsíců zpracovala společnost Counterpoint Technology a očekává, že Apple prodá 130 milionů iPhonů X, zatímco Samsung jen 50 milionů Galaxy S8. Takže i když má Samsung z každého Galaxy S8 cca 202 dolarů, 110 dolarů z iPhonu mu dá ve výsledků více.

Samsung s Applem spolupracuje dlouhá léta. Již před dvěma desetiletími vnuk zakladatele Samsungu osobně vyjednal se Stevem Jobsem, aby jihokorejská společnost vyráběla flash paměti pro iPody. Nyní Samsung pro iPhone X dodává OLED displeje, NAND paměti a DRAM čipy.

Chybí možnost volby

Apple by možná raději odebíral součástky odjinud a nepodporoval tím nejsilnější konkurenci, ale nemá moc na výběr – typ OLED displeje, který zvolil, vyrábí ve velkém množství jen Samsung. Stejně tak u NAND pamětí zůstává jedním z malého množství výrobců, kteří je dokážou dodávat ve velkých objemech a požadované kvalitě (dodávky nicméně kombinuje s Toshibou).

Analytik společnost KGI Securities Ming-Chi Kuo tvrdí, že Samsung má v produkci OLED displejů pro iPhony „totální monopol“ a výrazně se zasadil o to, že cena iPhonu X je tak vysoká. Jak vyplývá z předchozích odborných odhadů, jen za displej si Samsung od Applu účtuje až 120 dolarů a dodává je podle všeho s vysokou marží.

Představení iPhone X proběhlo ve velkolepém stylu:

Diskuze (69) Další článek: Do Česka míří Android Pay. Službu od poloviny listopadu nabídnou tři banky

Témata článku: Apple, Samsung, , , , Apple iPhone X, Samsung Galaxy S8, Dolar, Nový iPhone, Paměť, Vice, Wall Street, Samsung Galaxy s, Dlouhá léta, GAL, Galaxy s, Samsun, Mobilní divize, Velký objem, Vnuk, Sam, Vysoká marže, Očekávaný prodej, Flash paměť, OLED displej