Samsung vs. Apple: V USA začíná klíčový soudní souboj

V Californii začal soud, který má rozhodnout o patentech, licencích, zákazech prodejů a miliardách dolarů mezi firmami Apple a Samsung.

Právní souboj amerického Applu a jihokorejského Samsungu běží v různých zemích po celém světě (aktuálně se udává 12 zemí). Jednoznačně zatím nevítězí ani jedna ze stran. V kalifornském San José dnes začíná soudní bitva, která je často označována za klíčovou. Ve sporu půjde o miliardy dolarů na licenčních poplatcích a zejména o nadvládu nad jedním z nejsledovanějších a nejlukrativnějších tržních segmentů na světě.

Apple do svých smartphonů a tabletů kupuje součástky od Samsungu a je na něm do určité míry závislý. Přesto je vztah obou společností na ostří nože. Firmy, které společně ovládají více než polovinu trhu smartphonů, se navzájem obviňují z porušování patentů. Na pravidlech sdílení licencí nejsou schopné se dohodnout, a tak jejich spory končí u soudů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuďte sami, jak moc si jsou oba tablety (a jejich balení) podobné

Líčení v San José bude určující pro klíčový americký trh. Ve hře jsou miliardy dolarů na pokutách, zákazy prodejů. Soudem vyžádané dokumenty také zřejmě dají nahlédnout do rozhodovacích procesů v obou firmách. Spor v Kalifornii začal loni, kdy Apple zažaloval Samsung z kopírování iPhonu a tabletu iPad. Samsung podal protižalobu a bude se snažit dokázat, že Apple se snaží potlačit konkurenci, aby si zachoval „horentní“ zisky. Apple tvrdí, že Samsung kopíruje design jeho výrobků, ale také prvky uživatelského rozhraní jako „bounce-back response“ (efekt pružiny, když se člověk při listování dostane na konec seznamu), nebo „tap-to-zoom“ (klepni pro přiblížení).

Soud se pomalu rozjíždí, několik poznámek z líčení zveřejnil magazín All Things Digital

Samsung obviňuje Apple například z toho, že od něj kopíruje architekturu pro využití 3G technologie. Tento prvek je považován za nezbytný pro využití funkcí tvořících standard odvětví a má být licencován za „férových a rozumných podmínek“. Jenže Samsung si stěžuje, že Apple jeho licenční nabídku nepřijal, ani nenabídl vlastní a jihokorejská firma tak od něj do dneška nedostala ani cent.

 

Pikantní je, že se rozhoduje 10 mil od sídla Apple – cupertinské Infinite Loop. Korejci to mají trochu dál…

 

Apple vysál nápady Sony, namítá Samsung

Samsung si ve sporu s Applem nárokuje patent na způsob integrace mobilního telefonu, digitálního fotoaparátu a emailu v jednom přístroji nebo umožnění práce s aplikacemi zároveň s puštěnou hudbou na pozadí. Nároky Applu odráží s tím, že nikdo nekupuje telefony kvůli funkcím typu „bounce-back“, které si Apple navíc nepodloženě přisvojuje. Samsung se prý také bude snažit vyvrátit tvrzení, že okopíroval design iPhonu tím, že představí dokumenty dokládající, že na vývoji obdélníkového přístroje s dominující obrazovkou s jediným tlačítkem pracoval ještě před zveřejněním applovského smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek 
Touhle grafikou se bude ohánět Samsung.
Jsou to iPhonu podobné návrhy, na kterých Korejci údajně pracovali ještě před představením iPhonu
Klepněte pro větší obrázek 
Vyráběné Samsungy. Korejci říkají, že iPhonu podobné telefony vyráběli i před rokem 2007 

Navíc namítá, že původnost iPhonu je taky diskutabilní. Podle Samsungu totiž Apple využil nápady japonské Sony, upozorňuje BBC. Americká firma prý změnila směr vývoje svých produktů po přečtení rozhovoru se dvěma produktovými designery Sony. K soudu Samsung poslal koncepty vytvořené Applem, na kterých je ale přístroj s logem Sony.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung posílá k soudu designový koncept Applu z března 2006, který se inspiroval u Sony.

 

Apple: Máme důkaz, že si lidé tablety Samsungu s iPady pletou

Apple zase pro podložení svých tvrzení vyrukoval s průzkumem, podle kterého je nejčastějším důvodem vrácení koupeného tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 u řetězce Best Buy argument zákazníka, že byl přesvědčen o tom, že si kupuje iPad.

Klepněte pro větší obrázek

Soudní proces dnes začne výběrem desetičlenné poroty. Očekává se, že líčení bude trvat nejméně čtyři týdny. Na počátku měsíce už Samsung ve sporu utrpěl první porážku. Soudkyně Lucy Kohová předběžným opatřením zakázala prodej mobilních telefonů a tabletů jeho značky Galaxy.

Tablety značek Samsung a Apple na českém trhu:

Diskuze (191) Další článek: Smartphony a tablety válcují trh, letos se jich prodá 650 milionů

Témata článku: Apple, Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Z, Sam, San José, Day One, Souboj, Soudní proces, #Apple, Samsun, Soud, Nejčastější důvod, APP, Designový koncept, Konec seznamu, Klíč, Best Buy