Šéf Nokie: O výrobě a prodeji smartphonů zatím neuvažujeme

Internetem v posledních dnech stále intenzivněji kolují informace o tom, že by se finská Nokia mohla vrátit k produkci chytrých telefonů. Samotná firma zatím pouze nalákala na 17. listopadu, kdy má oznámit další plány ve svém působení. K narůstajícím spekulacím ohledně možného návratu na trh se smartphony se však už s předstihem pro portál ZDNet.com vyjádřil šéf Nokie Rajeev Suri: „Neuvažujeme o návratu k prodeji telefonů koncovým zákazníkům.“

Klepněte pro větší obrázek
Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri (foto: ZDNet.com)

Ústy svého šéfa tak Nokia potvrzuje už dříve naznačenou orientaci podnikání směrem ke korporátnímu sektoru (tzv. B2B). Základem podnikání zůstává vývoj a budování síťové infrastruktury a také poskytování mapových služeb. Ani zde však nejsou koncoví spotřebitelé prioritou, ačkoli Here mapy jsou již dostupné pro všechny mobilní platformy. Nokia se zaměřuje na korporace a automobilky, kterým bude prodávat licence a mapové produkty navázané na další služby.

Suri nicméně pro ZDNet.com ještě uvedl, že v dlouhodobém horizontu se Nokia může vrátit na trh produktů a služeb pro koncové spotřebitele. Optimisté proto stále ještě doufají, že Nokia svou smartphonovou minulost nehodí úplně za hlavu. Minimálně do konce roku 2015 má ale na rozmyšlenou, protože do té doby má název Nokia pro použití v souvislosti s chytrými telefony licencovaný Microsoft, jemuž Nokia prodala ztrátovou mobilní divizi.

Diskuze (4) Další článek: Lenovo A606 s LTE jde do prodeje na českém trhu. Bude u O2

Témata článku: Nokia, , , Šéf, SMA, Prodej, Prodej smartphonů, Pro +