Smartphonů s velkým displejem už je třetina a jejich podíl nadále poroste

Kde leží hranice mezi velkým a kompaktním smartphonem? Pro každého jednotlivce i výrobce je tato hodnota individuální, ale většina analytiků se shoduje na délce úhlopříčky 5,5 palce. Vše nad je považováno za velký telefon, pod zase za kompaktní zařízení. Celková velikost zařízení pak záleží na designovém zapracování displeje do těla a na okrajích okolo zobrazovače.

Klepněte pro větší obrázek
S bezrámečkovým designem a velkou úhlopříčkou displeje přišlo jako první Xiaomi (Zdroj: mobail-android.com)

Strategy Analytics předpovídá, že v letošním roce budou velké telefony (rozumějme telefony s velkým displejem) tvořit třetinu všech prodaných zařízení. Do roku 2020 tento podíl naroste na 47 % a za pět let už budou „plácačky“ tvořit nadpoloviční většinu (52 %).

Malé úhlopříčky jsou postupně vytlačovány rozměrnějšími displeji. Smartphony nad 5 palců mají už dnes pohodlnou většinu 63 %, podíl těch skutečně kompaktních zařízení už drží hlavně iPhone SE a doprodávaný iPhone 5s se čtyřpalcovým displejem. Celková velikost zařízení přitom nijak zásadně narůstat nemá, protože většina výrobců sahá nebo postupně sáhne po bezrámečkovém designu.

O bezrámečkový design se snaží většina výrobců, např. čínské Doogee:

Diskuze (24) Další článek: Legendární Flash Player končí. Zmizí už brzy

Témata článku: , , , , , , , SMA, Bezrámečkovým design, Velká úhlopříčka, Rozměrný displej, Letošní rok, Velký, Velký smartphone, Velký telefon, Displej, Čtyřpalcový displej, Malá úhlopříčka, Bezrámečkovém design, Podíl, Podíl těch, Nadpoloviční většina, Pór, Třetina, Úhlopříčka,