Sony chtělo už dávno opustit nižší třídu. Nová Xperia L1 ukazuje, že se jí nedokáže vzdát

Ziskovost, marže, vyšší výnosnost z lépe vybavených modelů. To je mantra, kterou do nás Sony hustí už několik let, přesto vlastně ze segmentu nižší třídy nikdy definitivně nezmizelo. Dnes představený smartphone Sony Xperia L1 ukazuje, že k tomu firma nemá dostatek odhodlání. A je to celkem pochopitelné – rozvíjející se trhy jsou stále mocnou silou.

Pamětníci a fanoušci značky možná vzpomenou na čtyři roky starý model Xperia L, který ve své době patřil také do střední třídy. Spíš než o zakládání samostatné řady šlo tehdy o celou abecedu modelů Xperia. Sony se chce ale vyhnout možné záměně se starým modelem, a tak je novinka označena Xperia L1. Vzhledem k časovému rozdílu nemá s původní Xperií L nic společného.

Levný model s velkým displejem

Xperia L1 sází na 5,5palcový IPS displej, na jehož úhlopříčce nabídne pouze HD rozlišení. O výkon se postará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737T doplněný 2 GB RAM a 16GB vnitřním úložištěm. Hlavní 13Mpx fotoaparát je v dané třídě standardem, nepřekvapí ani 5Mpx selfie kamera. Baterie s kapacitou 2 620 mAh je ovšem vzhledem k velikosti a tloušťce zařízení (8,7 mm) podprůměrná. Design zařízení je poměrně povedený a vychází ze současného směru Loop Surface. Patrná je snaha o minimalizaci bočních rámečků.

Prostředí je postaveno na Androidu 7.0 Nougat. Výrobce se chlubí některými funkcemi obvyklými spíše ve vyšších třídách. „Smart Cleaner” na pozadí hlídá, aby zařízení mělo maximální výkon. Automaticky odstraní nepoužívané procesy a data ve vyrovnávací paměti. „Xperia Actions“ upravuje nastavení zařízení a jeho funkce podle okolí. Noční režim „Good night” nastaví automaticky zařízení na „nerušit“ a sníží jas displeje. Osobní asistent „Xperia Tips” na základě uživatelských návyků doporučuje tipy na lepší využití zařízení.

Těžko říct, zda si dnes 5,5palcové zařízení s HD displejem dokáže najít na trhu své místo. Xperia L1 by mohla těžit z povedeného designu a Androidu 7.0. Vše ale musí podtrhnout adekvátní cenovka, která by podle našeho mínění neměla přesáhnout čtyři tisíce korun. Takto levný telefon ale Sony na našem trhu už nemělo nejméně dva roky (naposledy Xperia E4g) a Xperia L1 nebude výjimkou – stát má 4 990 Kč. Do prodeje půjde na konci dubna v černé a bílé barvě.

Diskuze (3) Další článek: Samsung v Londýně představí Galaxy S8, S8+, Gear 360, DeX a nové Gear VR

Témata článku: Sony, , , , , , , , Sony Xperia L1, Tips, Mantra, Uživatelský návyk, Dav, Představený smartphone, Ziskovost, Maximální výkon, Starý model, Good Night, Nov, Výnos, Osobní asistent, Nová Xperia, Opus, Úkaz, Levný model,