Sony Xperia XA Ultra chce být králem selfie smartphonů

Sony stvořilo smartphone pro selfie maniaky, jenž má přední fotoaparát lepší než ten zadní. K tomu displej s velkou úhlopříčkou a bez bočních rámečků.

Sony dnes téměř po čtvrt roce představilo další nový smartphone. Nepřímo tak potvrzuje spekulace, že od nynějška už budou všechny modely spadat do řady Xperia X. Nový šestipalcový phablet Sony Xperia XA Ultra má za cíl ovládnout trh selfie smartphonů. K tomuto účelu obsahuje přední 16Mpx fotoaparát s LED bleskem, optickou stabilizací obrazu a automatickým ostřením. Vzhledem k tomu, že o novince informuje přímo české zastoupení Sony, dá se očekávat, že se do prodeje dostane i na tuzemském trhu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na výběr budou tři barvy Xperia XA Ultra

Označení smartphonu nepostrádá logiku – novinka totiž designově vychází z již oznámeného modelu Xperia XA. Výbavou nemíří úplně na vrchol, zato obsahuje displej s téměř nulovými bočními rámečky, kterému Sony říká Infinity. Panel je vsazen do kovového rámu. Smartphone je vzhledem k velikosti displeje poměrně těžký, váží něco málo přes 200 gramů. Vnitřnosti se podařilo vměstnat do těla s tloušťkou 8,4 mm. Zklamáním je baterie s kapacitou pouze 2 700 mAh, Sony ale tvrdí, že smartphone vydrží bez nabíječky 2 dny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smartphone má po stranách displeje minimální okraje

Šestipalcový displej typu IPS si vyrábí samo Sony a vystačí si s FullHD rozlišením. Stejně tak jsou z dílny japonského koncernu oba fotoaparáty. Hlavní snímač Exmor RS o velikosti 1/2,4" disponuje rozlišením 21,5 Mpx. Optickou stabilizaci má pouze přední fotoaparát se 16Mpx snímačem Exmor RS o velikosti 1/2,6". Chválíme, že selfie foťák nebyl ochuzen kromě autofokusu ani o funkci HDR. Poslední nezodpovězenou otázkou zůstává světelnost a ohnisko obou objektivů, Sony tyto parametry neuvádí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sony uvede k Xperii XA Ultra také originální značková pouzdra

Po stránce výpočetního výkonu Xperia XA Ultra spoléhá na rok starý procesor Helio P10 (MT6755) od MediaTeku. Na základové desce jej doprovází 3GB operační paměť a 16GB vnitřní úložiště s možností rozšíření microSD kartou. Sony plánuje uvedení singleSIM i dualSIM varianty. V obou případech budou podporována všechna evropská LTE pásma. Ve výbavě dále nechybí Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.1, NFC a potěší i zachování FM rádia. Sony Xperia XA Ultra přijde do prodeje v průběhu července v černé, bílé a limetkově zlaté barvě. Cenu výrobce prozradí až před uvedením na trh.

Diskuze (8) Další článek: Air Telecom chce zastaralé CDMA do roka přepnout na LTE

Témata článku: Sony, , , , , , Sony Xperia X, Sony Xperia XA, Sony Xperia XA Ultra, Sony Xperia, Průběh července, X Ultra, Král, Exmor RS, Xa ultra, SMA, Minimální okraj, Starý procesor, Ultra, Šestipalcový displej, Son