Super Clear LCD vs. Super AMOLED Plus. Poznáme vítěze?

Dost srovnávání tabulek a parametrů. Dnes porovnáváme displeje Super Clear LCD a Super AMOLED Plus pěkně natvrdo a v reálu.

Kdo se dnes vůbec v superlativech u označení displejů ještě vyzná? Nejdříve jsme měli displeje AMOLED, které byly vylepšením OLED displejů. Další vylepšený typ nese název Super AMOLED a jeho vylepšením je Super AMOLED Plus (v nejnovějším podání to je Super AMOLED Plus HD a do budoucna se hovoří o Super AMOLED III). Úplně jinou vývojovou větví šly LCD displeje, které se později inovovali na S-LCD (Super LCD), jenž se v poslední fázi dostaly k označení Super Clear LCD.

A to se bavíme jen o displejích od Samsungu, mezi další displeji patří Bravia, IPS, PLS, Retina, … a tak bych mohl pokračovat plynule dále. Čím se vlastně kvalita takového displeje měří? Bude to v říši superlativů a přídomků „super“, „extra“ či „plus“? Ne, to určitě ne, ale rozhodně to má na potenciální uživatele marketingový účinek. Samotný potenciální zájemce tak může mít v názvech displejů pořádný zmatek.

Na fotografiích si dnes ukážeme, rozdíly mezi Super Clear LCD a Super AMOLED Plus displeji. Jedná se o zobrazovače modelů Galaxy R, resp. Galaxy S II. Oba jsou porovnatelné a řekněme i velikostně stejné (chybějící 0,1″ u modelu Galaxy R oželíme). Konkrétně si ukážeme, jak si oba displeje vedou při nastavení automatického, polovičního jasu a maximálního jasu. Zkusíme si také nasimulovat lampami sluníčko (které se v současné době bohužel na obloze moc nevyskytuje), zobrazíme stejné obrázky a porovnáme výsledky. Zvolte si svého favorita, začínáme.

1. Automatické nastavení jasu (vlevo Galaxy R, vpravo Galaxy S II):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

2. Manuální nastavení jasu - 50 % (vlevo Galaxy R, vpravo Galaxy S II):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

3. Manuální nastavení jasu - 100 % (vlevo Galaxy R, vpravo Galaxy S II):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

4. Porovnání stejných obrázků, 50% jas (nahoře Galaxy S II, dole Galaxy R):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z testu displejů pro mě vyplývají následující závěry. Černá u Super Clear LCD panelu svítí, uživatel nikdy nedostane tu pravou černou (#FFFFFF), u AMOLEDU se černá rovná vypnutému pixelu, což je přeci jenom barevně reálnější. Při aktivaci displeje v úplné tmě daleko více oslňuje SC-LCD, sluníčko jsem se pokusil simulovat fotografickou lampou, výsledky se zdály stejné, ale na sluníčku vítězí Super AMOLED Plus. U stejného typu displeje se také minimálně setkávám s odrazy okolních objektů, u LCD je to poměrně častým jevem. K čistě bílé barvě se ale naopak přibližuje LCD panel, AMOLED je svým spektrem trochu posunut do nádechu žluté či oranžové.

Při běžném používání si toho nevšimnete, vypluje to na povrch až při přímém srovnání. Při srovnání fotografií LCD naprosto propadl u modrých (např. slití oblohy a moře téměř do jedné barvy) a fialových odstínů, jsou bledé a ztrácí na živosti. Ani u červeného květu se LCD nemá čím chlubit. V zelené si naopak oba modely mohou podat ruce. Hnědá byla příliš přesvětlená, přechody na pláži jsou u Galaxy S II znatelné, u Galaxy R se barva opět slévá. Často se mluví o tom, že jsou displeje Samsungu přesaturované a mají vysoký kontrast. Když jsem snímky porovnal, vidím na prvním místě u AMOLEDů reálné barvy, se kterými se můžete setkat i v běžném životě.

Co si o displejích myslíte vy? Dali (by) jste přednost Super AMOLEDu nebo Super Clear LCD? Podělte se s vašimi názory v komentářích pod článkem.

Diskuze (22) Další článek: Dva roky SamsungApps: nové funkce stejnojmenné aplikace

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy R, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Častý jev, Super AMOLED, Sup, Super AMOLED Plus, Vítěz, Šup, Plus, AMOLED, AMOLED Plus, Super, Super +