Švýcarská pošta testuje doručování za pomoci dronů

Švýcarská pošta začala testovat rozvoz zásilek prostřednictvím bezpilotních letounů. Na projektu spolupracuje s nákladní divizí letecké společnosti Swiss a americkým výrobcem autonomních letadel Matternet. Prý ale bude trvat ještě minimálně pět let, než budou takzvané drony v běžném provozu.
Klepněte pro větší obrázek
Dron Švýcarské pošty (Autor: Swiss post)

Pošta využívá k přepravě autonomní kvadroptéry, které dokážou s kilovým nákladem urazit až 16 kilometrů na jedno nabití. Drony létají podle jasně stanovené trasy, které jsou zpracovávány speciálním cloudovým softwarem. Pošta chce drony využívat především k posílání předmětů v mimořádných situacích jako například při doručování laboratorních vzorků či léků.

Na projektu doručovacích dronů spolupracují Švýcaři s americkou firmou Matternet. Právě tato firma dodává drony Matternet One, které jsou speciálně navrženy pro přepravu nákladů.

Bude však trvat minimálně pět let, než se vyřeší všechny technické a bezpečnostní náležitosti pro plné využití dronů v ostrém provozu.

Pošta ve Švýcarsku není první společností, která vstupuje do světa bezpilotních letadel. Drony v provozu vyzkoušela také německá pošta. Americký internetový prodejce Amazon.com získal v březnu povolení od amerického Federálního úřadu pro letectví k testování bezpilotních letounů ve Spojených státech. Společnost by stroje mohla časem použít k dopravě zásilek zákazníkům. Americké zákony ovšem v současnosti komerční provoz bezpilotních letadel nedovolují.

Váš názor Další článek: Nová Panorama: Na Brno padlo 90 tisíc snímků a 900 GB dat

Témata článku: , , , Doručovací dron, Doručování, Internetový prodejce, Pomoc dronů, Pomoc, Bezpilotní letoun, První společnost, DHL, Internetový prodej, Švýcar, Pošta, Post, Test, Náležitost, Posta, Dron, Plné využití,