Symbian neumírá, dostává nové Mapy a Office

Nokia drží slib a Symbian drží při životě. Aplikace Maps Suite jde do verze 2.0, nový a bezplatný je kancelářský balík Microsoft Office.

Nokia znovu vylepšuje svoji bezplatnou autonavigaci a přináší Nokia Maps Suite ve verzi 2.0 i pro platformu Symbian/Nokia Belle (ke stažení na Nokia Storu).

Zásadní novinkou je widget „Místa nedaleko". Přímo na ploše uvidíte výřez z mapy s aktuální polohou a seznam míst v okolí. Jedná se například o restaurace, bankomaty, čerpací stanice apod. Nokia Mapy pokrývají více než 190 zemí celého světa a v databázi najdete přes 75 miliónů bodů zájmů. Vyhledání nejbližšího parkoviště, restaurace nebo třeba bankomatu je tak maličkostí. Nová verze přináší především rychlejší reakce aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místa nedaleko

Druhou novinkou, kterou již znají majitelé telefonů řady Lumia, je aplikace pojmenovaná Veřejná doprava. Tato aplikace dokáže najít spojení za využití prostředků městské hromadné dopravy. Prozatím je v aplikaci 88 měst světa, u nás je to zatím pouze Praha, ale počet podporovaných měst poroste. Aplikace najde spojení autobusem, tramvají i metrem, podrobně popíše přestupy a odhadne čas, který bude na cestu potřeba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Veřejná doprava
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasová navigace Nokia Autem nově: více průjezdních bodů, rychlá/optimální/krátká trasa
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Součástí Maps Suite je také aplikace Počasí, která zobrazuje aktuální počasí ve vašem místě včetně předpovědi na několik dalších dní. Vyhledávat můžete počasí prakticky po celém světě.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechybí ani průvodci po světových městech. Pomohou najít vyhlášenou restauraci, zarezervovat hotel nebo nabídnou informace o historii zajímavého místa
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové Mapy, nové widgety a nechybí ani možnost odeslání polohy zprávou. V mapě se zobrazují na místě pořízené fotky

Kancelářský balík pro Symbian 

Spojení Nokie a Microsoftu nese ovoce i mimo platformu Windows Phone. Balík aplikací Microsoft Office Mobile bude dostupný prostřednictvím aktualizací pro telefony Nokia 701, 700, 603, E7, X7, C7, Oro a C6-01. Aktualizace bude na Nokia Storu během května, následující modely si budou muset počkat ještě déle: N8, E6, 500 a také dosud neprodávaná Nokia 808 PureView.

Balík Microsoft Office Mobile bude obsahovat Word, PowerPoint a Excel, už dříve jsou v něm aplikace OneNote, Document Connection, Lync 2010 a PowerPoint Broadcast, přímo v systému najdete podporu pro poštovní server Exchange.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft Office Mobile na telefonech Nokia
Diskuze (55) Další článek: Nokia Asha 303: dotyk i QWERTY [recenze]

Témata článku: Nokia, , , Nokia 701, Nokia 808 Pureview, Nov, Office, Michelin, Průjezdní bod, MSA, DOS, Veřejná doprava, Krátká trasa