T-Mobile spouští VoLTE naostro. Zatím jen pro paušály a Galaxy S5

T-Mobile dnešním dnem odstartoval ostrý provoz služby VoLTE ve své 4G síti. Učinil tak jako první v České republice a mezi prvními operátory na světě. VoLTE umožňuje IP hovory v síti LTE, čímž odpadá přepínání ze 4G do některé ze sítí starší generace k uskutečnění hlasového hovoru. Zákazník se tak zbaví zejména několikasekudové prodlevy před spojením hovoru. Další výhodou má být lepší kvalita hovoru (dokonce i ve srovnání s HD Voice ve 3G) a menší spotřeba energie používaného smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek
Hovory už budou padat do starších sítí jen při opuštění pokrytí LTE. T-Mobile patří k prvním operátorům na světě, kteří VoLTE komerčně poskytují. Ve světě tuto technologii nabízí například americký Verizon nebo japonské NTT DoCoMo

T-Mobile testoval VoLTE na našem území od loňského října. Zkušební provoz tímto končí a služba je nabízena komerčně. Zpočátku pouze zákazníkům s paušály. Uživatelé předplacených karet Twist a služby Privátní podnikové sítě budou k VoLTE připojeni později. Největším omezením tak zatím zůstává podpora pouze jediného smartphonu, kterým je aktuálně pouze Samsung Galaxy S5. Majitelům tohoto telefonu bude v nejbližších dnech poslán OTA aktualizační balíček, který službu VoLTE v zařízení odemkne. Na zpřístupnění VoLTE do dalších modelů spolupracuje operátor s jejich výrobci.

Volání v LTE síti nespotřebovává datový limit a není za něj účtován žádný příplatek. Zásadní výhodou technologie je, že v průběhu hovoru nedochází k omezení navázaných datových spojení, což přináší výhody například při současném používání online navigace a volání za jízdy v autě. V případě že uživatel opustí oblast pokrytou LTE, je hovor bez přerušení předán do 2G/3G sítě díky funkci SRVCC. T-Mobile bude v následujících dnech VoLTE automaticky zpřístupňovat klientům na jejich stávajících telefonních číslech.

Diskuze (45) Další článek: Top 10 smartphonů u našich operátorů v březnu

Témata článku: , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Největší omezení, Pro +, Samsung Galaxy s, MOBI, GAL, T - Mobil, Ostrý provoz, Online navigace, Mobil, T Mobil, Americký Verizon, Galaxy s, Paus, Kvalita hovoru, Spojení hovoru, První operátor