T-Mobile spustil první síť pro internet věcí. Zatím v Brně a okolí

V Česku se minulý rok začaly budovat tzv. sítě pro internet věcí. Jsou to mobilní sítě v nelicencovaném pásmu 868 MHz, které umožní provoz nízkoenergetických zařízení. Nejvíce se v tomto směru angažují T-Mobile a České radiokomunikace. Obě firmy již oznámily úspěšné testování, byť každá používá jinou technologii. A právě T-Mobile svou síť Sigfox nyní už spustil. Zatím však jen na území Brna a blízkého okolí.

Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile na IoT síť využije stávající infrastrukturu mobilních vysílačů

S T-Mobilem se na budování sítě podílí společnost SimpleCell, která v ní bude operátorem. Přijdou nové služby, které umožní vzdálené sledování různorodých stavů. Od monitorování vodních toků, přes kontrolu volných parkovacích míst až třeba po sledování zvířat. Výhodou technologie je, že spotřebuje minimum energie.

Různorodá čidla sledující otřesy, vlhkost, teplotu či GPS souřadnice jsou velmi levná a úsporná. Doposud byl ale problém, jak z nich stejně úsporně dostat data. Klasické mobilní sítě jsou k tomu nevhodné, vyžadují k přenosu příliš energie. Síť Sigfox pracuje na principu dávkového vysílání malého balíčku dat a díky tomu dokáže k síti připojené čidlo pracovat na jednu baterii několik let.

Zatím jen řešení pro firmy

V Brně teď mohou začít vznikat první praktická nasazení. Šušká se o kontrole parkovacích míst, což by umožnilo jejich management nejen v rámci jednoho parkoviště, ale i celého města. Další praktické nápady budou přicházet, vše je to o čidlech a datech. Samotná čidla jsou přitom velmi levná a úsporná, data jsou pak posílána do cloudu, odkud už si je může provozovatel natáhnout do vlastní aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
A protože naše redakce sídlí v Brně, máme výhodu, že už novou síť můžeme vyzkoušet. K dispozici máme zařízení podobné vysílačce, které je napěchované čidly a jejich stav posílá do systému Adeunis RF, což je cloudový systém provozovaný nad sítí Sigfoxu, který interpretuje zachycená data. Jsme zvědavi, jak bude systém rychlý, spolehlivý a přesný.

Zatím se jedná o čistě firemní záležitost. Časem by se ale měla objevit i maloobchodní nabídka pro běžné uživatele. Na trhu by se mohla objevit nová zařízení s čidly a k nim navázané aplikace. Například si tak budete moci kontrolovat vlhkost a kyselost zeminy vašeho trávníku nebo třeba pohyb svého zaběhnutého psa.

Síť se buduje docela rychle, využívá se totiž stávajících stanic mobilního operátora a není nutná tak hustá síť jako v případě LTE. Navíc je technologie poměrně levná. Pokrytí tak roste celkem svižně a do tří měsíců by měla být pokryta většina obydleného území. Do konce roku 2016 je pak v plánu pokrýt 95 % území Česka.

Vedle Sigfoxu v Česku vzniká síť postavená na technologii Lora od konkurence v podobě Českých radiokomunikací a také se do budování pustilo sdružení Free.Things.cz ve spolupráci s lokálními ISP. Rok 2016 zkrátka bude závodem o internet věcí.

Diskuze (1) Další článek: Aktualizace na Windows 10 Mobile pro starší Lumie je zřejmě za dveřmi

Témata článku: , , , , , T Mobil, Úspěšné testování, T - Mobil, Okolí, MOBI, České radiokomunikace, Vodní tok, Malá krabička, Parkoviště, Iot síť, SimpleCell, Síť sigfox, Cloudový systém, Věc, Lora, Oko, Pro +, Má nabídka, Mobil, Sít