T-Mobile udělal první krok k 5G. Spustil mikrovlnný spoj s kapacitou 10 Gbit/s

T-Mobile dělá první kroky na cestě k technologii 5G, která by se měla v komerčním provozu objevit po roce 2020. Ve spolupráci se společností Ericsson nainstaloval operátor ještě na konci uplynulého roku ve své síti první mikrovlnný spoj s kapacitou až 10 Gbit/s v České republice.

Klepněte pro větší obrázek
Nový typ mikrovlnného spoje Ericsson Mini-Link 6352 splňuje požadavky na budoucí využití v síti 5G

Radiovou linku zajišťuje nové zařízení Ericsson Mini-Link 6352 v konfiguraci 2+0 (dva sdružené vysílače), které propojuje páteřní lokalitu T-Mobile s koncovým LTE vysílačem v Praze o nadprůměrné délce spoje 4,85 kilometru. Platformu Mini-Link od švédské společnosti používá T-Mobile k připojení základnových BTS stanic dlouhodobě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prvek se doinstaluje na stávající „sajt“ (foto: T-Mobile)

Mikrovlnné spoje se používají k propojení vysílačů mezi sebou nebo vysílačů s lokalitami páteřní sítě v případech, kdy nejsou dostupné optické kabely. Ericsson Mini-Link 6352 využívá frekvence v pásmu 70/80 GHz, tzv. E-band. Jde o venkovní mikrovlnné zařízení přinášející možnost rychlé výstavby sítě bez potřeby vnitřní instalace. Vestavěný přepínač L2 poskytuje agregaci a přepínání mezi všemi datovými porty a umožňuje flexibilně připojit jakékoli prvky mobilní sítě.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (10) Další článek: In memoriam: 13 tech-věcí, o které jsme přišli v roce 2016

Témata článku: Ericsson, , , , , , , Páteř, Mini Link, Krok, SPU, T - Mobil, Nové zařízení, Mikro, Uplynulé roky, Nový typ, T Mobil, Mobil, MOBI, První krok, Komerční provoz, U flex