Tesla Energy: chytré baterie pro domácnosti i podniky

Elon Musk pokračuje v posouvání civilizace na vyšší úroveň a v rámci Tesla Energy představuje chytré velkokapacitní baterie Powerwall a Powerpack.

Po PayPalu, SolarCity, SpaceX a elektromobilu Tesla chce Elon Musk posunout naši civilizace na další úroveň pomocí baterií. Dostat naši civilizaci na další planetu jako „zálohu“, je nutnost pro případ katastrofy. Využití obnovitelných zdrojů a snížení oxidu uhličitého na naší zatím jediné použitelné planetě je kritické pro lokální přežití. Mezi základní parametry pokročilosti patří způsob a efektivita, jakou se vyrábí energie, která je potřeba pro vše. 

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Elon Musk a nebezepečný růst oxidu uhličitého v atmosféře.

Solární články už jsou dnes poměrně efektivní a cenově dostupné a jak Musk říká, „byla by hloupost nevyužívat ten fúzní reaktor zdarma, který máme na obloze (Slunce) a který generuje neuvěřitelné množství energie“. Slunce ale nesvítí pořád, takže se nelze spolehnout pouze na přímou elektrickou energii ze solárních článků v reálném čase, je potřeba energii efektivně ukládat na později.

Klepněte pro větší obrázek
Průběh potřeby energie vs. dostupnost Slunce
Klepněte pro větší obrázek
Musk ukázal, jaké je současné rozložení obnovitelných zdrojů v USA a jak je vidět, energie ze Slunce tvoří stále jen malou část.
Klepněte pro větší obrázek
Na pokrytí veškeré energetické potřeby USA by přitom stačila jen relativně malá plocha. Solární panely mohou být na střechách již stojících domů, takže nezaberou další plochu jako jiné systémy a nevyžadují rozsáhlé územní konstrukce.

Množství energie ze Slunce se ale mění v průběhu dne a v noci samozřejmě není vůbec. Vzhledem k tomu, že existují konkrétní špičky ve spotřebě a pochopitelně i nutnost fungovat v noci či při špatném počasí, je to problém, který je nutné vyřešit.

Klepněte pro větší obrázek
Řešením jsou vyrovnávací baterie, které budou efektivně ukládat energii ze solárních článků na pozdější použití (Slunce nesvítí nebo je špatné počasí). Prezentace ukazuje, jak malá plocha pro baterie by byla potřeba vůči ploše solárních panelů (hodnoty za USA).
Klepněte pro větší obrázek
Získat, uložit a využít - takový je jednoduchý princip využití energie ze Slunce

Tesla Energy: Powerwall

Současné baterie jsou ale hrozné, drahé, neefektivní, zkrátka nepříliš použitelné ve velkém měřítku. A právě proto Tesla Energy uvádí Powerwall. Něco jako iPhone mezi domácími bateriemi – to je Powerwall. Elegantní design, který je dostupný v několika barvách. Powerwall lze umístit na zeď, takže nezabere další místo v domě a funguje jednoduše a rovnou z krabice.

Klepněte pro větší obrázek

K dispozici jsou zatím dvě verze – s kapacitou 7 kWh (3 000 dolarů) a větší 10 kWh, která stojí 3 500 dolarů (přibližně 90 000 Kč s DPH). Jedná se o „domácí“ modely, kterých lze ale paralelně spojit až devět najednou a získat tak možnost uložení až 90 kWh.

Parametry Powerwall

  • Technologie baterie: Li-Ion
  • Chlazení: kapalné s kontrolou teploty (jako u vozidel Tesla), -20 až 43 stupňů Celsia
  • Kapacita: 7 kWh nebo 10 kWh
  • Efektivita: 92 % (DC)
  • Výkon: 2 kW, špičkově 3,3 kW
  • Napětí: 350 V až 450 V
  • Proud: 5,8 A, špičkově 8,6 A
  • Rozměry, hmotnost: 130 × 86 × 18 cm, 100 kg
  • Kompatibilita: jednofázová i třífázová síť, vnitřní i venkovní instalace
  • Záruka: 10 let
  • Cena: 3 000 dolarů (7 kWh), 3 500 dolarů (10 kWh)
Klepněte pro větší obrázek
Powerwal umožňuje ve spojení se solárními články být i zcela odstřižen mimo hlavní energetickou síť a být tak soběstačný. 

Tesla Energy dává na baterii záruku deseti let a objednávat lze už dnes. První dodávky budou realizované do tří měsíců. Množství bude omezené do doby, než Tesla dostaví první GigaFactory v Nevadě.

Tesla Energy: Powerpack

Řešení stejného problému pro podníky a továrny je větší PowerPack. Odlišný design s většími rozměry a nekonečné škálování kapacity – to je Powerpack se základní kapacitou 100 kWh. S tímto systémem není problém se dostat i do řešení s kapacitou v oblasti GWh a výše. Překvapením bylo, že celá budova a vše v ní na prezentaci bylo napájeno z baterií Powerpack. A jak Elon Musk dodal – veškerá energie v této budově je uložené „Slunce“.

Klepněte pro větší obrázek
Tesla Energy Powerpack s kapacitou 100 kWh
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tesla Energy má domluvenou instalaci Powerpacku pro několik velkých zákazníků (včetně Amazonu), dokonce už provozuje řešení s kapacitou 250 MWh.
 

Realizovatelný přechod

Jaké by byly potřeby v rámci škálování tohoto řešení? Pro celé USA (16 000 GWh) by bylo zapotřebí 160 milionů Powerpacků. 900 milionů Powerpacků obstará 90 000 GWh a všechna elektrická energie na planetě Zemi tak může být z energie Slunce.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud bychom chtěli veškerou energii i veškerou dopravu a ohřev přepnout na energii ze solárních článků, bylo by nutné 200 000 GWh a tedy dvě miliardy Powerpacků.

I když to vypadá jako velké číslo, není tomu tak. Momentálně je dle vyjádření na silnicích přibližně dvě miliardy vozidel a kamionů a každých 20 let dojde k jejich obnově – každý rok se prodá sto milionů nových dopravních prostředků. Je to tedy realizovatelný plán s rozmachem „produktu“ v rámci celé planety.

Klepněte pro větší obrázek
Tesla GigaFactory na výrobu baterií

Tesla má v plánu stavět další GigaFactory a doufá, že se do podobné výstavby pustí i další. Elon Musk se to snaží podpořit i tím, že postupně uvolňuje patenty na baterie i samotnou GigaFactory jako open source. První GigaFactory v Nevadě by měla zvládnout vyrábět každý rok baterie s kapacitou 50 GWh. To stačí třeba pro 500 000 elektromobilů Tesla a navíc je celá továrna provozována efektivně i ze solárních panelů a baterií. GigaFactory je tak sám o sobě produkt.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavním cílem je zvrátit budoucnost a zastavit růst oxidu uhličitého a jak Elon Musk dodal, tohle je jediné funkční a realizovatelné řešení, o kterém ví.
Diskuze (17) Další článek: Garmin Vívoactive: chytré, s GPS a vydrží týden

Témata článku: , , , , Apple iPhone 4GB, Ohře, Domácnost, Pro +, Neuvěřitelné množství, Hloupost, Špatné počasí, Oxid uhličitého, Malá plocha, Podnik, Ohřev, Chytré, Elektrická energie, SpaceX, Odlišný design, Tesla Gigafactory