Tisíckrát menší antény umožní revoluční zmenšení elektroniky

Vědci z bostonské univerzity Northeastern představili revoluční antény budoucnosti. I přes řádové zmenšení rozměrů mají lepší přenosové parametry, než ty nejlepší konvenční antény. Přitom jejich produkce nebude náročná, použijí se stávající výrobní technologie.

Elektromagnetické vlny, na kterých je závislá dnešní elektronika, mají dlouhou vlnovou délku, což znamená, že velké musí být i antény (typicky desetina vlnové délky). Tentokrát však vědci nepoužili klasickou elektromagnetickou vlnovou rezonanci, ale akustickou vlnovou rezonanci.

Tyto vlny jsou 10 000× menší, což znamená i menší antény. Vědci mají prototypy o dva řády menší, než je běžné v nejmodernější elektronice. Testovalo se na frekvencích VHF (60 MHz) a UHF (2,25 GHz), ale neměl by být problém ani s desítkami gigahertz.

TOP 5: nápady, které předběhly dobu

Diskuze (3) Další článek: Černý a lepší: Nová barva BlackBerry KeyOne Black má i více paměti

Témata článku: , , , , , Rezonance, Délka, Anténa, Tis, Vědec, Zmenšení, Boston, Produkce, Vlna, Desítka, GHz, Malá anténa, ANT +, Elektronika, Elektromagnetická vlna, Vlnová délka, Výrobní technologie, Ant, Elektron, Nature