U Googlu to nevyšlo. S modulárními smartphony teď koketuje Facebook

Google měl v rámci projektu Ara velkou vizi o budoucích modulárních smartphonech, kterou však nedokázal proměnit v reálný produkt. V září loňského roku se hovořilo o dalším odkladu projektu, který byl zahájen již před třemi lety ještě pod hlavičkou Motoroly. Na začátku letošního roku pak bylo jasné, že Google nadobro ukončil projekt, v rámci něhož se počítalo s tím, že si váš smartphone seskládáte z modulů podobně jako z kostiček LEGO.

Podle zákulisních zdrojů Google zvažoval prodej technologie jiným výrobcům, na veřejnosti o tom však nikdo nemluví. Podle zdroje však idea modulárních smartphonů zaujala Facebook, resp. jeho specializovanou divizi „Building 8“. V ní pracuje řada zaměstnanců, kteří se dříve podíleli na projektu Ara, včetně Reginy Duganové, která je šéfkou celé divize Building 8. Dříve byla přitom klíčovou osobou při vývoji prototypových smartphonů Google Ara.

Spekulace přiživil i nedávný patent Facebooku na zařízení, které odpovídá principu vyměnitelných bloků. V patentovém návrhu se doslova hovoří o „šasi nebo o více modulech s různými funkcemi, které mohou být spojeny se šasi“. Jako modelový příklad užití byly dávány smartphony a chytré reproduktory, což je přesně ten směr, kterým se chtěla ubírat Ara. Vývoj modulárních smartphonů budoucnosti tedy pokračuje, je však otázkou, zda vývoj pokročí natolik, že bychom se s modulárními telefony běžně setkávali i na pultech obchodů. 

Takto měl vypadat futuristický projekt Google Ara:

Zdroj Business Insider

Diskuze (4) Další článek: LG Q8 je zmenšená verze loňského phabletu V20. Proti G6 ale asi nemá šanci

Témata článku: Google, , , , , , , , , Modul, F +, Reálný produkt, Modelový příklad, Šasi, TED, Businessinsider, Insider, Modulární smartphone, J & AMP, Celá divize, Business Insider, SMA, Futuristický projekt, Letošní rok, Building,