U Sony beze změny, novinky zase nabírají zpoždění

Odkládání začátku prodeje a protahování aktualizací na novou verzi systému. To jsou nešvary, kterých se Sony nedokáže zbavit.

Ani odkoupení polovičního podílu od společnosti Ericsson nepřineslo japonskému výrobci Sony Mobile schopnost pružněji reagovat při zavádění produktů do prodeje. Letošní novinky Sony Xperia P, Xperia U a zřejmě i Xperia Sola s částečně bezdotykovým ovládáním naberou zpoždění. Redakci MobilManie to potvrdilo několik českých prodejců.

Novinky, které Sony představilo již pod samostatnou značkou na veletrhu v Barceloně, měly původně na pulty evropských prodejen vstoupit v rozumné lhůtě dva měsíce od představení. Nyní se interval protahuje o další měsíc. Například britský obchod Clove musel zájemce zklamat zprávou, že nové Xperie si budou moci zakoupit až na konci května. Podobné dodácí lhůty hlásí i české e-shopy.

Klepněte pro větší obrázek
Xperia U hraje všemi barvami, zatím se na ni ale můžete jen dívat

Už nyní si mohou lidé toužící po japonských smartphonech generace NXT novinky alespoň předobjednat. Sony Xperia P s hliníkovým unibody tělem a výborným White Magic displejem přijde na 10 tisíc korun, levnější sestra Xperia U s vyměnitelnou bradou a barevným podsvícením transparentního proužku necelých 7 tisíc korun. Třetí novinka s bezdotykovým ovládáním displeje v některých aplikacích, Xperia Sola, pravděpodobně půjde do prodeje ještě o něco později, předběžná cena se zatím pohybuje kolem 9 tisíc korun.

Novinky s rok starým systémem

Potíže s odkládáním startu prodeje novinek ale nejsou jediné zlozvyky, které si Japonci přenesli ze společného podnikání Sony Ericssonu. Ze zatím blíže nespecifikovaných důvodů se protahuje distribuce aktualizací systému na Ice Cream Sandwich u většiny již prodávaných modelů, včetně vlajkové lodě Xperia S. Nový Android zatím dostali pouze majitelé tří loňských modelů ve vybraných evropských zemích, ostatní uživatelé musí čekat.

Klepněte pro větší obrázek
Z letošních novinek Sony se zatím prodává jenom ta nejvyšší, Xperia S, na další dva modely si měsíc počkáme. Ani aktualizace systému není v tuto chvíli na pořadu dne.

Kdy na na Android 4.0 přejde čtveřice letošních modelů (Xperia S, P, U a Sola), není v tuto chvíli vůbec jasné. Může se stát, že to bude až v druhé polovině roku, kdy už bude mít většina konkurenčních značek dávno aktualizováno. Anebo hůř pro Sony, žádný jiný výrobce si nedovolí vypustit na trh model roku 2012 s rok starou verzí systému.

Výrobce přitom ještě dráždí fanoušky na sociálních sítích pravidelnými dotazy typu, Jaká barva nové Xperie U se vám nejvíc líbí? nebo Co byste jako první snímek vyfotili svou novou Xperií P? Jenže koupěchtiví zájemci musí čekat a zatím se mohou kochat jen několika produktovými fotkami. Je jasné, že marketing firmy by rád běžným způsobem komunikoval se zákazníky, ale bez svižné výroby a pružné distribuce působí tyto snahy spíše kontraproduktivně. Je to přitom škoda, všechny letošní novinky Sony na nás udělaly velmi dobrý dojem a mají šanci uspět.

Diskuze (28) Další článek: Nvidia: mobilní čipy budou mít v roce 2013 grafický výkon Xboxu 360

Témata článku: Sony, , , Sony Xperia P, Sony Xperia S, Sony Xperia sola, Sony Xperia U, Zlozvyk, Předběžná cena, Novinky, Model roku, Nov, Son, Třetí novinka, Zpoždění, U Sony, Starý systém,