O2 | LTE

Uživatelů LTE přibývá, operátoři musí zahustit síť. O2 začíná v Praze

  • Sítě 4G se pomalu plní, pásmo 800 MHz do budoucna stačit nebude
  • Operátoři musí zahustit síť dalšími vysílači a použít i další pásma
  • O2 začíná v Praze, kde proinvestuje stovky milionů korun

Domácí operátorská trojka finišuje v pokrývání českého území sítí LTE. Rozvojová kritéria daná aukcí frekvencí v roce 2013 z hlediska pokrytí území a populace už mají téměř všichni splněna, teď se operátoři mohou soustředit na zlepšení kvality a rychlosti sítě.

V hustě obydlených oblastech už se začíná projevovat narůstající počet zákazníků surfujících přes 4G síť. Můžeme uvést příklad z lokace v centru Brna, kdy jsme na vysílači O2 operujícím na 800 MHz (tzn. užším 10MHz pásmu s maximální teoretickou rychlostí stahování 75 Mbit/s) ještě před dvěma lety bez problému dosahovali rychlosti až 40 Mbit/s, dnes jsou rychlosti cca poloviční.

To samozřejmě stále postačuje a podle rozvojových kritérií daných ČTÚ bohatě překračuje požadované minimum 5 Mbit/s. I tak se ale na vytíženějších místech v centru velkých měst může uživatelská zkušenost v průběhu času nárůstem provozu znatelně zhoršovat. A tak operátoři budou přistupovat k zahušťování 4G sítě a zvyšování její kapacity. O2 započalo tento proces na území Prahy.

Spojování pásem jako předstupeň 5G

Sesterský CETIN operátora O2, který se stará o infrastrukturu, postupně od léta přidává na 534 vysílačích v Praze druhou kapacitní vrstvu. To znamená, že v místech, kde dosud byla pouze síť na frekvenci 800 MHz, dodal operátor ještě pásmo 1 800 MHz a naopak. To samo o sobě ještě nezaručuje možnost spojení dvou pásem jedním zařízením.

K tomuto účelu operátor všechny vysílače se dvěma kapacitními vrstvami v průběhu podzimu osadí technologií 2CC, která umožňuje agregaci dvou frekvenčních pásem s výslednou přenosovou rychlostí až 300 Mbit/s. Zařízení s podporou LTE-A mohou využívat celou šířku pásma díky technologii Carrier Aggregation (spojení dvou nebo více pásem).

V síti by se mělo objevit i několik míst, kde dojde ke spojení tří pásem (3CC). O2 může použít kombinaci 800 + 1 800 + 2 100 MHz, případně místo poslední jmenované frekvence i pásmo 2 600 MHz. Z hlediska dosažení maximálních rychlostí je technologie 3CC na 4G předstupněm k přechodu na síť páté generace (5G), na niž by evropští operátoři měli přecházet okolo roku 2020. 

Operátor díky smlouvě se společností CETIN zároveň plánuje v příštích dvou letech vybudovat v Praze 250 nových vysílačů. Stávající síť by se tím měla ještě více zahustit, což pomůže zlepšit zejména indoor pokrytí v hodně zalidněných lokalitách. V první polovině roku 2016 se spotřeba dat v síti O2 meziročně dvojnásobila. Pražští zákazníci přitom prodatují čtvrtinu z celkové spotřeby v modré síti. Celkové investice O2 na vylepšení sítě 4G v Praze dosáhnou stovek milionů korun. Pro srovnání provozní zisk O2 za první pololetí 2016 činil více než 5 miliard korun.

Diskuze (31) Další článek: Za 9 měsíců přestaneme v EU platit za roaming*

Témata článku: , , , , , Indoor, Operátorská trojka, První pololetí, Carrier Aggregation, Sít, Lokace, Uživatelská zkušenost, Spotřeba dat, České území, Pokrývání, Síť