Vybíjí vám Facebook baterii? Vyzkoušejte alternativu, ušetříte i data

  • Facebook Lite běhá i s pomalým internetem a slabým mobilem.
  • Připravte se na kompromisy, ale Lite má i zásadní výhody.
  • Úsporu dat je možné zapnout i u plné verze Facebooku.

Mobilní aplikace původně určená pro rozvojové země se těší rostoucí popularitě i ve zbytku světa. Odlehčený Facebook Lite je u nás už více než dva roky a využívá ji cca 10 % uživatelů. Hlavními trumfy jsou širší podpora zařízení, integrovaný Messenger, menší spotřeba energie a mobilních dat.

Ale také je to kompromisní řešení. O co tedy s Lite verzí přijdete? Plnotučný Facebook je stále robustnější a bohatší na funkce, kdežto Lite má základní funkce optimalizované na menší přenos dat. Další omezení je dostupnost pouze pro Android (iPhone není považován za slabý hardware typický pro rozvojové země).

Rozdílu si všimnete už při instalaci. Velký Facebook má asi 81 MB (po instalaci 187 MB), Messenger je trochu střízlivější, ale Facebook Lite má jen 1,2 MB (6,3 MB po instalaci). To je zásadní rozdíl. Za zmínku stojí i fakt, že Lite lze instalovat i na Android 2.2, velký Facebook vyžaduje alespoň Android 4.0.3.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Facebook Lite stahuje a instaluje pouze zlomek dat plné verze.

Rozhraní Lite je také rozdělené na karty, ikonky jsou menší než u plné verze a musíte na ně ťuknout, listování je výsadou plné verze. Oddělený vyhledávací řádek nahradila ikona a Příběhy jsou novinkou posledních dní. Okno pro vložení statusu je větší, k textu můžete přidat obrázek i video, lokaci, emoce i přátele, ale funkce živého vysílání chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednotlivé karty se liší od plnohodnotné appky vzhledem, ale obsah nabízí v zásadě stejný.

Messenger inside

Rozdělení Facebooku a Messengeru na dvě aplikace mnozí uživatelé dodnes nevydýchali, ale Facebook Lite je řešení, stále integruje obě služby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plnotučný Messenger, ta samá konverzace v bublině“ a chat integrovaný v aplikaci Facebook Lite

Lite nabízí seznam aktivních a ostatních přátel i skupinové chaty. Kromě textu pošlete fotky i nálepky, problém nastane až když budete chtít poslat pohyblivý GIF. Lite neumí automaticky převést znaménka na grafické smajlíky, také hlasové a video-hovory jsou výsadou plné verze. Mnohým bude chybět práce s Messengerem v bublinách, které si můžete přesunovat po obvodu displeje a libovolně rozbalovat. Lite jen  vyhodí alert do notifikační rolety a vy musíte do aplikace.

Lite šetří sám, Facebook musíte donutit

I když jsme nechali Facebooku Lite zapnutou synchronizaci na pozadí, pohybovala se naše spotřeba mobilního internetu okolo 50 %. Hodně záleží na skladbě konzumovaného obsahu, ale úspora je značná.

Méně kontaktů s mobilní sítí a celkově menší aktivita se pochopitelně odrazí také na větší úspoře energie, mobil s Facebookem Lite vydrží déle nabitý.

Jestli chcete ušetřit data i s plnohodnotným mobilním Facebookem, existuje řešení. V nastavení aktivujte zmenšení obrázků a vypněte automatické přehrávání videí (které stejně většinou jen otravuje). Stačí, když přejdete do „hamburgerového“ menu a vyberete položku Úspora dat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodí se i automatické vypnutí úsporného režimu, pokud jste připojení k Wi-Fi.

Pokud...

  1. Používáte Facebook pro základní komunikaci a sledování přátel,
  2. chcete zůstat informovaní i během dovolené s omezeným množstvím dat,
  3. váš telefon má problém utáhnout plynulý provoz plnohodnotného Facebooku a Messengeru

...je Facebook Lite (nikoliv ideál, ale) přijatelný kompromis. 

Další článek: Příběh dne: Pustil dceru do firmy. Ukázala iPhone X a otce ze dne na den vyhodili

Témata článku: , , , , , , , , , Notifikační roleta, Poslední den, Automatické vypnutí, Kompromisní řešení, Úspora, Malý přenos, Rostoucí popularita, Hamburger, Mobilní síť, Plná verze, Velká úspora, Verze, Zásadní rozdíl, Facebook Lite, Grafický smajlík, Hlavní trumf,