Vývoj displejů u Samsungu, klíčová byla technologie AMOLED

Samsung publikoval na webu SamsungTomorrow infografiku informující o postupném vývoji displejů v jeho telefonech a smartphonech. Monochromatický displej (tedy černobílý) Samsung poprvé použil u modelu SH100, což byl první analogový model datovaný do roku 1988. O šest let později se u Samsungu SH-770 začal používat třířádkový displej, přičemž byl prostor dělen na pás stavových ikon, pás pro zadávání číslic a umístění popisků tlačítek. Psal se rok 1998 a model Samsung SCH-800 uměl odesílat a zobrazovat textové zprávy, pro čtení bylo k dispozici několik řádků. V roce 2000 Samsung debutoval s véčkem SCH-A2000 mající dva displeje, každý z nich byl podsvětlen jinou barvou, vnější byl třířádkový, vnitřní zobrazil o dva řádky navíc.

Éra barevného displeje začala v dubnu roku 2002 u modelu SCH-X430. Vnější byl stále monochromatický, vnitřní už ale dokázal zobrazit 262 tisíc barev. O čtyř měsíce později přerostl barevný TFT-LCD displej metu dvou palců. Dnes úhlopříčka často nemyslitelná pro běžné použití, kdysi určitá magická hranice, kterou chtěli výrobci překonávat. V případě véčka SCH-B250 se jednalo o displej v rámci otočného kloubu, takže jste si jej mohli nechat zobrazovat na výšku i na šířku. TFT-LCD panelu vládlo rozlišení 320 × 240 pixelů, zůstává však i nadále podpora 262 tisíc barev.

První Samsung s dotykovým displejem a hned s AMOLED panelem. Model SCH-W850 přišel nejen s novou technologií displeje, panel měl úhlopříčku 3,5" a matici 800 × 480 pixelů, které se u modelů nižších a středních tříd používá dodnes. AMOLED panely prodělaly technologickou změnu a v roce 2010 debutovaly u Samsungu Galaxy S. Čtyřpalcový displej Super AMOLED měl rozlišení 800 × 480 bodů, přítomnost Androidu z něj ale udělala přelomový model, který u Samsungu raketově nastartoval prodeje. V roce 2012 narostla u Galaxy S III úhlopříčka na 4,8" a přibylo vyšší rozlišení 1280 × 720 obrazových bodů. V dubnu loňského roku pak byl další interací Galaxy S4 s 5" Full HD Super AMOLED displejem, u kterého došlo k vylepšení kontrastu a odezvy. Podle grafiky je zatím posledním článkem 5,7" Full HD displej u modelu Galaxy Note 3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Round

Do přehledu bychom mohli zařadit i další vývojový stupeň, který je v současné době stále ve fázi velmi omezeného prodeje a testování. Máme na mysli model Galaxy Round, smartphone se zahnutým displejem, který se však na trh dostal pouze v omezeném množství a to ještě pouze na domácím trhu v Jižní Koreji. Tento smartphone disponuje 5,7" zahnutým Super AMOLED displejem s Full HD rozlišením. A jaký je výhled? Aktuální zprávy napovídají tomu, že se v letošních smartphonech Samsungu dočkáme dalšího kroku. Má se objevit Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů a to hned u vlajkové lodi letošního roku, Samsungu Galaxy S5. Technologický vývoj u displejů v posledních letech pokračuje raketovým tempem, nezbývá než doufat, že se v obdobné rovině začne brzy řešit do hloubky energetický výdej smartponu, resp. vývoj akumulátorů s delší výdrží.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: SamsungTomorrow 

Diskuze (2) Další článek: Samsung pro Galaxy S5 chystá aplikace s jednotným vzhledem

Témata článku: Samsung, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Vývoj, Magická hranice, Čtyřpalcový displej, ? Displej, Energetický výdej, Barevný tft, Letošní smartphone, Klíč, Přelomový model, Sam, Technologický vývoj, AMOLED, Displej, TFT LCD panel