Wi-Fi Passport: projekt Googlu nabízí mobilní internet za babku

Přestože patří Indonésie do ekonomické špičky G20 a v jihovýchodní Asii je nejbohatší, Internet zde využívá sotva třetina populace. Google si proto vybral hlavní město Jakartu k vyzkoušení svého nového projektu Wi-Fi Passport. Jedná se o síť Wi-Fi hotspotů, která umožní připojení k internetu za nízký poplatek. Dá se aktivovat výhradně přes mobilní aplikaci, která je dostupná pro Android 2.2 a vyšší. Síť je tak určena výhradně pro mobily a tablety. Za připojení na 20 dní je cena 20 000 rupií (cca 35 Kč) či 50 000 rupií (cca 85 Kč) za 50 dní, prvních 10 dní je zdarma.

Klepněte pro větší obrázek
Dostupnost Wi-Fi Passport v Jakartě – tisíce obyvatel dostanou levný Internet od Googlu (zdroj Google)

Podle Google tak budou mít obyvatelé k dispozici mnohem rychlejší připojení než pomocí 3G a navíc díky Wi-Fi Passport není nutná žádná registrace, aplikaci stačí stáhnout a připojit se. Připojení je aktivní po celý den, netřeba se znovu připojovat. Placení služby probíhá přes online systém MOGPlay zakoupením voucheru. Každý má možnost za den stáhnout 3 GB dat, měsíčně pak až 10 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace umožní snadné a okamžité připojení k Wi-Fi hotspotům a přehledně také ukazuje zbývající čas do zaplacení dalšího období. Rozhraní aplikace nabízí také indonéštinu, pro využití tak nemusí ovládat angličtinu (obr.: Google Play)

Wi-Fi Passport je možnou cestou, jak zpřístupnit levné a rychlé připojení tam, kde jsou možnosti zatím omezené. Pokud se experiment v Jakartě osvědčí, bude Google bezesporu tuto službu rozšiřovat i dále po světě.

Diskuze (10) Další článek: Telefónica a T-Mobile podepsaly dohodu o sdílení 2G a 3G sítí

Témata článku: , , , , , , Mobil, Pro +, MOBI, F +, Projekt, Pas, Pás,