YotaPhone s e-inkoustem na zádech přijde i do ČR

Nevídaný smartphone doplňuje běžný displej úsporným elektronickým inkoustem. Baterie déle vydrží a uživateli se otevírají nové možnosti.

YotaPhone je smartphone s Androidem, který v jednom těle spojuje plnobarevný LCD a displej na bázi elektronického inkoustu. Hlavním důvodem pro integraci druhé obrazovky je úspora energie – zatímco LCD je největším žroutem baterie, e-ink potřebuje energii pouze na změnu stavu, zobrazování je zadarmo. Uživatelům se tak otevírají nové možnosti, nové způsoby použití telefonu.

Právě dnes tahle zvláštnost přichází na evropský trh s cenou 499 eur, tedy s daní nemalých 16 000 Kč. Prozatím bude dostupný v několika zemích, čeští uživatelé by se měli dočkat začátkem příštího roku, na webu výrobce zatím běží předobjednávky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
YotaPhone je unikátní spojení smartphonu s úsporným e-ink displejem

I přes integraci dvou 4,3" displejů se YotaPhone chlubí tloušťkou těsně pod centimetr a hmotností 146 gramů. Hlavní IPS displej má rozlišení 1 280 × 720 bodů a zajímavé je, že pod ním chybí klasická tři Androidí tlačítka, místo nich je zde touchpad, který čeká na specifická gesta (technicky jde pouze o protaženou dotykovou plochu z displeje). E-ink je znatelně hrubší (640 × 360 bodů), zobrazí 16 stupňů šedi a není dotykový. Prostě jen čeká na speciální gesto (nebo stisknutí speciálního tlačítka) a pak zobrazí obsah z aplikací na hlavním displeji. Není to ale jen pasivní zobrazovač, i pod ním je dotyková ploška, která zpřístupní značně zjednodušené uživatelské prostředí. Jak přesně to funguje, uvidíte na níže přiloženém videu (demo začíná v čase 3:00).

YotaPhone ve zkratce

  • OS: Android 4.2.2
  • procesor: Qualcomm se dvěma jádry Krait o taktu 1,7 GHz
  • paměť: 2GB RAM, úložiště 32 GB interní úložištěm (slot na microSD chybí)
  • konektivita: Bluetooth 4.0, LTE, aGPS, Glonass, 3G (chybí NFC)
  • fotoaparát: 13MPx, autofokus, LED blesk, 1MPx čelní kamerka
  • baterie: 1 800 mAh
  • další: FM rádio, elektronický kompas, senzor přiblížení, senzor intenzity okolního osvětlení, gyroskop
  • barevné varianty: bílá, černá
  • rozměry a hmotnost:  134 × 67 × 10 mm, 146 g
Diskuze (7) Další článek: Prestigio MultiPhone 5044 Duo: pod taktovkou ceny [recenze]

Témata článku: Yotaphone, , , , , Yota, Dotyková ploška, E Ink, Inkoust, Úsporný e-ink, INK,