Za pár let budou mít mobily samoopravovací displeje

Nanotechnologie budou čím dál častěji pronikat do spotřební elektroniky. Už dnes někteří výrobci nabízejí smartphony, jejichž zadní kryt dokáže sám zacelit drobné škrábance. Představte si ale, že podobným způsobem by fungoval displej – navíc nejen na vrypy, ale i na praskliny. Podle magazínu Forbes je nová technologie na dosah, vědci z britské univerzity v Bristolu už pracují na její implementaci.

Klepněte pro větší obrázek
V jednu chvíli tisíc střepů, za několik minut displej jako nový? Uvidíme za pár let...

Samooprava rozbitých displejů má být výsledkem složitých chemických procesů, které inženýři přirovnávají ke srážení lidské krve například po říznutí. „Léčivá“ látka pro displeje bude na bázi uhlíkového polymeru, který má dokázat zacelit prasklinu a splynout s okolním materiálem. V praxi budou materiály naneseny v milionech mikrosfér, ve kterých se při prasknutí uvolní kapalina, která za malou chvíli opět ztuhne na pevnou látku.

Vedle mobilů podobná technologie již našla využití například v leteckém nebo kosmetickém průmyslu, uvažuje se o použití v monopostech Formule 1. Smartphony by překvapivě nemusely být kvůli nové technologii výrazně dražší. Výrobci se ovšem musí zaměřit na to, zda nový typ samoopravovacího displeje nějakým způsobem negativně neovlivní jiné zavedené vlastnosti (např. přesnost a snadnost dotyku, míru ulpívání otisků atd.).

Diskuze (5) Další článek: Pokrok nezastavíš. Kamiony budou mít na návěsu informační displej

Témata článku: , , , Sam, Látka, Pár let, ? Displej, Kapalina, Rozbitý displej, Mobil, Nanotechnologie, Pár, Podobná technologie, Self Repair, Let, Displej, MOBI, Mít, Léčivá látka