Zjistěte si aktuální smogovou situaci. Přímo ve vašem smartphonu

V souvislosti s neutuchající zimou se ve sdělovacích prostředcích stále častěji skloňuje pojem „smogová situace“. Aktuální stav ovzduší si však můžete zjistit ještě předtím, než vyrazíte ven. Na aplikačních portálech jsou k dispozici hned dvě bezplatné aplikace, které využívají dat z ČHMÚ.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilní aplikace SmogAlarm

První aplikace nese název SmogAlarm a podepsala se pod ní ostravská obecně prospěšná společnost Čisté nebe. V rámci aplikace se můžete podívat na nejbližší měřící stanice a na aktuálně změřené hodnoty. Každá stanice měří několik hodnot, např. oxid siřičitý, oxid dusičitý, oxid uhelnatý nebo třeba prachové částice PM10. Na základě měření je pak vyhodnocena kvalita ovzduší v šesti krocích od „velmi dobré“ až po „velmi špatnou“.

Aplikaci SmogAlarm si můžete stáhnout na portálu Google Play:

Klepněte pro větší obrázek

Pokud vás zajímají spíše tabulky a grafy, můžete vyzkoušet aplikaci Smog v ovzduší v ČR. Na mapě vidíte nejbližší měřící stanice okolo vás, po rozkliknutí si pak můžete zobrazit jimi naměřené hodnoty a index znečištění ovzduší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilní aplikace Smog v ovzduší v ČR

V časovém grafu pak vidíte, jak se kvalita ovzduší měnila v posledních hodinkách. Opravdu špatnou kvalitu ovzduší hodnotí červená známka 5, velmi dobrá kvalita ovzduší pak značí modrá jednička.

Aplikaci stahujte na portálu Google Play:

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (5) Další článek: Premiér Sobotka: Cílem vlády je levnější mobilní internet. Pomoct může i čtvrtý operátor

Témata článku: , , , , Dobrá kvalita, Pojem, Smog, Čisté nebe, Sít, Akt, SMA, Ovzduší, Částice, Aplikační portál, Znečištění, Vaš, Kvalita ovzduší,