Čína pracuje na koordinaci hejna dronů. Výsledkem je úchvatná světelná show, nebo vojenská zbraň

V prosinci 2017 se na Global Fortune Forum v čínském Kantonu vzneslo do vzduchu 1 180 dronů a předvedlo úžasnou světelnou show v délce 9 minut. Bylo to nádherné a také velmi zajímavé pro budoucnost letectví i vojenských technologií. Drony v ceně 1 500 dolarů poskytla společnost Ehang známá i díky dronu pro osobní přepravu:

Taková show vyžadovala důmyslný software, komunikační linky pro přenos dat a další technologie, které dronům umožnily autonomní a přesně synchronizované pohyby. Odchylky se vešly do centimetru vertikálně a dvou centimetrů horizontálně. Pokud by se něco během letu pokazilo, dotyčný dron by automaticky přistál, aby nesabotoval práci ostatních.

Velká hejna dronů mají potenciál pro vojenské využití i pro bezpečnostní aplikace. Obzvláště významné prý je, že čínští odborníci zvládli sofistikované autonomní pohyby velkého hejna, a také to, že drony, které nemohou plnit své úkoly v hejnu, automaticky přistanou. Společnost Ehang také zdůrazňuje, že jejich hejna autonomně řeší problémy a improvizují v neočekávaných situacích.

Vývoj hejnové inteligence pro drony teď v Číně nabírá na rychlosti. V roce 2016 předvedli odborníci China Electronics Technology Group Corporation (CETC) a Tsinghua University hejno dronů, které improvizovalo za letu. Jejich drony také v simulovaném útoku napadly a zlikvidovaly pozemní cíl.

K hranicím atmosféry

Číňané se s drony neomezují jenom na zemský povrch a okolí. Poohlížejí se i po vesmíru, alespoň tom nejbližším. Vyvíjejí drony specializované proti stealth cílům, hypersonické výzvědné stroje a také vzducholodě pro velké výšky. Během podzimu 2017 specialisté čínské akademie věd vypustili dva mikrodrony velikosti krabice od bot z vysoko letícího balonu.

Mikrodrony vylétly ve výšce 24 kilometrů nad zemským povrchem a dostaly se do vzdálenosti asi 100 kilometrů. Byly vybaveny pasivními senzory pro detekci elektromagnetické aktivity a technologií pro mapování terénu. Podobné drony by mohly být vypouštěny v hejnech z letadel i velkých dronů.

Zdroj: Popular Science

Diskuze (2) Další článek: Přes internet mu změníte i jas displeje. Doro 8040 v mobilní říši nemá obdoby

Témata článku: , , , , , Osobní přeprava, Corp, Akademie věd ČR, Čina, Koordinace, Zemský povrch, Show, Prostředek, Hejno, Komunikační link, Bezpečnostní aplikace, Vzducholoď, Světelná show, Vojenské využití, Dron, Cin, Pasivní senzor, Hyper-V, Kanton, Popular Science,