5G bude v Česku ještě letos. Minimálně v těchto sedmi městech

Ponechme teď stranou nejasný stav aukce frekvencí pro 5G a pojďme se podívat na první české pokusy převést 5G z teorie do praxe. První chytrá města by měla vzniknout ještě letos. Jednak tu máme dlouhodobou spolupráci Vodafonu s městem Karlovy Vary, O2 s Kolínem a T-Mobilu s Ostravou, ale také je zde před Vánoci vyhlášená soutěž, kterou pořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj.

  • Bílina: 5G má zlepšit bezpečnost obyvatel tak, že posílí přenosové kapacity a funkčně pozvedne městský kamerový systém.
  • Jeseník: Tady hodlají přes 5G síť streamovat prestižní sportovní události a také chtějí modernizovat Vlastivědné muzeum.
  • Karlovy Vary: Tady chtějí vyvinout a na 5G provozovat pokročilého digitálního průvodce, který pomůže turistům.
  • Plzeň: V plánu je testovat řízení bezpilotních letadel v reálném čase.
  • Ústí nad Labem: Regionální datová platforma PORTABO má sdružovat všechny oborové domény a informace týkající se projektu 5G aplikací. V plánu je testování autonomních dopravních prostředků na 27 km dlouhém okruhu přímo ve městě.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Konec planým slibům. Kyocera ještě letos začne vyrábět revoluční baterie s polotuhými články

Témata článku: , , , , , , , , , Česká republika, Mini, Ústí nad Labem, Kolín, Bílina, Sportovní událost, Město, Karlovy Vary, Přenosová kapacita, Meš, Plzeň, Jeseníky, Mini +, Ostrava,