Aktualizovali jsme Galaxy S6 Edge na Marshmallow

Betaverze firmwaru přináší řadu změn a vylepšení. Jaké jsou nejpodstatnější novinky Androidu Marshmallow u Samsungu Galaxy S6?

Na Štědrý den jsme vás informovali o tom, že Samsung spustil veřejný beta test Androidu Marshmallow u modelů Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. A protože se nám aktualizace objevila až teprve nedávno, přinášíme vám naše první dojmy z nové verze Androidu.

Stále je to beta

Pokud prahnete po betaverzi Marshmallow pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, postup „jak na to“ jsme vám přinesli v tomto článku. V jednoduchosti je třeba do telefonu nahrát britskou verzi firmwaru a následně jej obnovit do továrního nastavení. Poté stačí nainstalovat aplikaci Galaxy Care a zažádat o přístup do Beta programu. A do 24 hodin se přes nabídku Nastavení - O aplikace - Aktualizovat software můžete dopracovat ke stažení instalačního balíčku beta firmwaru. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stažení a instalace Androidu Marshmallow u Samsungu Galaxy S6 Edge

Balíček s Androidem Marshmallow má 1,2 GB, takže jeho stažení nějakou tu chvíli zabere. Následná instalace systému trvá zhruba 10 minut, a to včetně úvodní optimalizace aplikací. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, hlavní nabídka a nová barva horní lišty

Asi největší změnou prošlo základní barevné schéma, které namísto dřívější tyrkysové používá bílou, resp. bílošedou. Nejvíce poznat je to v horní výsuvné liště, která na Super AMOLED displeji doslova „razí“. Do horní lišty se vrací i gesto potažení shora dolů dvojicí prstů, čímž si zobrazíte všechny dostupné rychlé zástupce. Stejný světlý odstín je použit např. v aplikaci Zprávy nebo u prohlížeče internetu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen, výsuvná lišta, omezený počet schémat a nový vzhled aplikace Zprávy

Druhá změna vizuálního charakteru se odehrála u ikon aplikací, které ztratily stínování, takže se více blíží Material Designu čistého Androidu. Určitá změna se odehrála i u systémových schémat, takže si jich v Marshmallow můžete stáhnout pouze omezený počet. Dvojici zástupců na lockscrenu můžete upravit dle svého výběru, nemusí se tedy jednat jen o kombinaci Telefon/Fotoaparát. Všimli jsme si také rychlejšího odemykání telefonu přejetím prstu.

Jednou z nejvýraznějších změn je i delegace oprávnění u jednotlivých aplikací při jejich prvním spuštění. K oprávněním, které aplikace vyžadují, se můžete dostat i přes Správce Aplikací v Nastavení. V systému je dostupná i nově vypadající vypínací obrazovka, režim více uživatelů se nekoná, protože jej Google tradičně nezpřístupňuje u modelů, které mají slot pro SIM kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznámení, povolení oprávnění a optimalizace aplikací

Podstatným vylepšením prošla aplikace Fotoaparát, v rámci režimu Pro je nově možné upravit čas závěrky (1/24000 až 10 s). Od Androidu Lollipop toto bylo možné pouze s fotoaplikacemi třetích stran. To stejné platí i o pořizování fotek ve formátu RAW. V rámci připojení telefon k jinému USB zařízení se nově objevuje režim „MIDI“, správa RAM se v této betaverzi firmwaru zatím jeví stejně, jak tomu bylo u Lollipopu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správa RAM se v beta verzi firmwaru zatím jeví stejně jako u Lollipopu. Nové Power Menu, připojení k PC v režimu Midi a výsledek nového Antutu

I když se jedná o betaverzi systému, většina funkcí šlape tak, jak má. Problémy jsou pouze s připojitelným příslušenstvím. U náramku Gear Fit bylo třeba změnit časovou zónu, jinak náramek ukazoval o hodinu navíc, než byl čas na telefonu. S betaverzí Marshmallow také nefungují brýle Gear VR Lite, podpůrná aplikace se po vložení telefonu do brýlí jednoduše nestáhne a zahlásí chybu. Doporučujeme tedy počkat na finální verzi softwaru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Novinky ve fotoaparátu - nastavení času uzávěrky a focení do RAW

První aktualizace Samsungů Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge na Marshmallow očekáváme v prvních měsících letošního roku. 

Diskuze (29) Další článek: Nejúspěšnější dokončené projekty v historii Kickstarteru

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Nová barva, Galaxy s, GAL, Barevné schéma, Samsung Galaxy s, Mars, První měsíc, Vypínací obrazovka, Světlý odstín, MIDI,