Asus Zenfone 3 Zoom: zaútočí na pozici krále fotomobilů? [CES]

  • Smartphone s duálním fotoaparátem, který zvládá 2,3× optický zoom
  • Elegantní celokovová konstrukce ve stylu iPhonů
  • Vestavěná baterie s kapacitou 5 000 mAh může posloužit i jako powerbanka

Asus na tiskové konferenci před zahájením veletrhu CES 2017 příjemně překvapil uvedením fotosmartphonu Asus Zenfone 3 Zoom (ZE553KL). Navazuje na předloňský model Zenfone Zoom (Asus dvojku přeskakuje, aby srovnal krok ve značení se současnou sérií Zenfonů), který se s rekordním zpožděním větším než půldruhého roku do prodeje dostal i v Česku. Optického přiblížení ve fotoaparátu ovšem novinka dosahuje jiným způsobem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zenfone 3 Zoom na oficiálních obrázcích.

Zatímco první Zenfone Zoom obsahoval složitý periskopický systém čoček uvnitř těla, které tak narostlo do tloušťky 13 mm, nový Zenfone 3 Zoom řeší přiblížení díky duálnímu fotoaparátu, když každý ze dvou objektivů má jiné ohnisko. Maximální optické přiblížení tak sice dosahuje pouze 2,3násobku, zato má telefon přijatelnou tloušťku těsně pod 8 mm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle to na pódiu roztáčel showman Jonney Shih, šéf společnosti Asus.

Duální fotoaparát sestává ze senzoru Sony IMX362 s rozlišením 12 Mpx (velikost pixelu 1,4 mikronu) a objektivu s vynikající světelností f/1.7. Pomocí funkce SuperPixel by tak měl fotoaparát dosáhnout dobře prosvětlených snímků i v tmavších podmínkách. Ostření obstarává hybridní TriTech autofokus (fázové + laserové ostření + sledování objektu) a neschází ani optická a elektronická stabilizace obrazu (OIS + EIS). Fotoaparát Zenfonu 3 Zoom tak má všechny papírové předpoklady zaútočit na špičku mezi smartphony. Selfie kamera obsahuje 13Mpx senzor a objektiv se světelností f/2.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První dojmy z telefonu? Je překvapivě tenký a foťák bleskurychle startuje.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zaujalo nás, že přední kamera má víc megapixelů a čip od Sony.

Ani zbylá výbava smartphonu není vůbec druhořadá. Asus použil dostatečně výkonný procesor Snapdragon 625 od Qualcommu. Paměti budou variabilní od 2 GB RAM + 16 GB až po 4 GB RAM + 128 GB a na konkrétních trzích budou dostupné vždy jen některé. AMOLED obrazovka s úhlopříčkou 5,5 palce si vystačí s Full HD rozlišením a je kryta odolným sklem Gorilla Glass 5. Potěšující je přítomnost baterie s kapacitou 5 000 mAh, díky které by se měl smartphone dostat minimálně na dvoudenní výdrž v intenzivním provozu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovládání dává smysl především v Pro režimu s možností plného manuálního nastavení. Zenfone 3 Zoom umí fotit i do RAW, ale to asi nepřekvapí.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Můžete natvrdo zvolit, kterou čočkou chcete fotit. Automat vybírá podle toho, jak zoomujete prsty na displeji (a do hry se míchá digitální zoom).

Tělo smartphonu je celokovové. Díky zaobleným tvarům a charakteristickým páskům pro zpřístupnění signálu telefon ze zadní strany vypadá jako iPhone 6s Plus s duálním foťákem. Zařízení běží na Androidu 6.0 Marshmallow s nadstavbou ZenUI, počítá se i s upgradem na Nougat. Asus vyrobí růžovou, stříbrnou a černou barvu, do Evropy se ale nejspíš podívají jen dvě posledně jmenované. Cenu novinky ani datum uvedení do prodeje zatím neznáme.

Diskuze (7) Další článek: Kodak Ektra: Do prodeje jde slavné fotografické jméno v těle moderního smartphonu

Témata článku: Asus, , , , , , , , , Král, Nový zenfone, Raw, Optické přiblížení, Elektronická stabilizace, Manuální nastavení, Výkonný procesor, #zoom, Zaoblený tvar, Předloňský model, Lens, SuperPixel, Vynikající světelnost, Zen, Zenfonu, Zoom,