Asus Zenfone 6 je futuristický robot. S překlápěcím foťákem budou selfíčka bez kompromisů

  • Asus ve Valencii představil vlajkový model Zenfone 6
  • Nejvíce zaujme netradičním řešením překlopného fotoaparátu
  • Líbit se bude i futuristický design, špičková výbava a přijatelná cena

Zenfone 6 na první pohled láká bezrámečkovým designem bez výřezů, čímž vynikne použitý 6,4” IPS displej s poměrem stran 19,5 : 9. Jako malý ústupek zde vidíme použité Full HD+ rozlišení, ovšem kompenzuje to vysokým jasem až 600 cd/m2 a podporou HDR10. Potěší také přítomnost krycího sklíčka Gorilla Glass 6.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asus Zenfone 6 nabídne otočný flipový fotoaparát, který se díky krokovému motoru překlápí nad displej. Novinkou je i fyzické tlačítko pro Google Assistanta, které si lze libovolně přeprogramovat podle krátkého, dlouhého či dvojitého stisku.

Zajímavé je, jak Zenfone 6 této bezrámečkovosti dosáhl. Použil totiž speciální otočnou konstrukci fotoaparátu, který se ze zadní strany motoricky překlápí nahoru nad displej, tedy do úhlu 180°. Zvolit si však můžete i menší úhel, podle potřeby pomocí tlačítek hlasitosti. Díky tomu získáte stejnou kvalitu fotek při běžném focení i při selfie. Praktické je, že modul komunikuje s gyroskopem telefonu, takže při pádu by se měl fotoaparát včas zavřít, aby nedošlo k jeho poškození. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Flip kamera může být otevřena do libovolného úhlu pro pohodlnější focení a její otáčení lze využít i k pořízení automatického panorama.

Kromě konstrukce fotoaparát zaujme i svou špičkovou kvalitou. Jde totiž o populární 48MPx snímač Sony IMX586, který u jiných výrobců patří mezi elitu. Fotoaparát nabídne dobrou světelnost f/1,79, fázové a laserové ostření a připravena je také umělá inteligence. Druhá kamerka pak nabídne 13Mpx rozlišení s ultraširokým úhlem záběru 125° a pomůže i k zachycení hloubky ostrosti při portrétním režimu. Překlápěcí mechanismus pak lze využít k automatickému panoramatu, kdy se během otáčení modulu kamery pořídí 180° snímek. Chybět nebude ani možnost natáčení 4K videa až při 60 fps.

Tři paměťové verze pro různé nároky

Zenfone 6 se také chlubí extrémní výbavou v čele s procesorem Qualcomm Snapdragon 855, který má k dispozici 6 nebo 8 GB. Na výběr bude i velikost úložiště 64, 128 nebo 256 GB. Díky rozšířenému trojitému slotu navíc budete moci ke dvěma nanoSIM přidat ještě paměťovou kartu o teoretické kapacitě až 2 TB. Z výbavy nás dále potěšily stereo reproduktory, zachovaný 3,5mm jack a silná 5 000mAh baterie, která by měla v pohodě zvládnout 2 dny plného provozu. Škoda jen, že Asus zapomněl na bezdrátové nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí ZenUI 6 více připomíná čistý Android, ale přesto skrývá šikovná vylepšení jako je tmavý režim či funkci OptiFlex pro lepší správu paměti a energie.

Novinky si připravilo také prostředí ZenUI 6 postavené na Androidu 9.0 Pie. To s novou verzí přináší čistší vzhled připomínající čistý Android a hlavně se dočkalo podpory tmavého režimu. Systém je také lépe přizpůsoben pro jednoruční ovládání. Vylepšena byla i správa energie a paměti, kdy systém v pohotovostním režimu drží načtené jen ty aplikace, které uživatel často používá. Ještě více potěší prodloužená softwarová podpora, která telefonu zajistí aktualizace na Android Q a Android R.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nový Asus Zenfone 6 jsme si vyzkoušeli přímo na tiskové konferenci ve Valencii. Více živých fotografií najdete v galerii.

Asus Zenfone 6 (2019) přichází do prodeje bezprostředně po dnešní premiéře, a to v černé nebo stříbrné barvě. Základní paměťová varianta 6 + 64 GB startuje na sympatických 12 990 Kč. Za verze 6 + 128 či 8 + 256 GB pak očekávejte 1 500 respektive 3 000 Kč příplatek. Telefony je možné zakoupit už nyní skrze e-shop Asusu. Líbí se nám neotřelá strategie, kdy ani nejnižší paměťová verze není po jiných stránkách nijak ochuzená.

Asus ZenFone 6 (2019)
ZS630KL
rozměry a hmotnost: 159 × 75 × 9,2 mm, 190 g
displej: 6,4", kapacitní IPS LCD, 2 340 × 1 080, 403 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 6 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 855 (8× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 48MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
61 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (80) Další článek: Sledujte s námi premiéru smartphonu Asus Zenfone 6 ze španělské Valencie

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , Asus ZenFone 6 (2019), Full HD, Foťák, Zen, Displej, Pře, Robot, OptiFlex, Škoda, Google Assistanta, Selfíčko, HD + rozlišení, F +, Valencie,