#BatteryDay: Konečně víme, kdy Elon Musk představí revoluční baterii značky Tesla

Aktualizováno 13. července

Battery Day je označení pro premiéru nové bateriové technologie společnosti Tesla. Elon Musk tvrdí, že půjde o zlomový okamžik ve vývoji elektromobility. Původně jsme měli novinku poznat v dubnu, ale kvůli pandemii se odložila na červen a vzhledem k neutěšené situaci v USA je tu další odklad. Tentokrát však známe konkrétní termín.

Battery Day přijde v úterý 22. září. Prezentace začne po tradičním setkání investorů v továrně Tesla Fremont, které začíná ve stejný den ve 23:30 našeho času. Obě akce budou streamované na internet.

O technologii samotné však nevíme nic nového. Spekulace se nejčastěji točí kolem masové produkce automobilové baterie, která prolomí hranici 100 dolarů za kilowatthodinu, čímž se má cena elektromobilů srovnat se spalovacími auty. Podrobnosti najdete níže…

Via electrek.co


Původní článek vyšel s následujícím nadpisem 28. květa 2020:

#BatteryDay: Elon Musk má představit revoluční baterii, poslední ránu pro spalovací motory

Lidstvo možná stojí před jednou z nejočekávanějších událostí v historii elektromobilty. Aspoň to naznačuje Elon Musk. Pro chystané oznámení se zažil výraz Battery Day a pod hashtagem #BatteryDay kolují internetem nejrůznější spekulace. Musk neřekl mnoho. Původní dubnový termín odsunul na červen a přemýšlí, jak se vyhnout sterilní online prezentaci – novinky je prý potřeba vidět na vlastní oči.

Je zřejmé, že půjde o skok ve vývoji baterií. „V historii firmy Tesla dosud nebyla víc vzrušující událost,“ napsal Musk. Podle agentury Reuters hodlá Tesla představit baterii s výdrží jednoho milionu mil. Navíc s cenou, která elektromobil zlevní na úroveň auta se spalovacím motorem. Za tuto hraniční hodnotu se obecně považuje 100 dolarů za kilowatthodinu a konkurenti k ní mají daleko, např. General Motors jí má dosáhnout v roce 2025.

Muskova baterie však má klesnout až na 80 dolarů za kilowatthodinu! Umožnit to má inovativní chemické složení s menším množstvím drahého kobaltu. Tesla má na technologii spolupracovat s čínskou CATL. Ta údajně vyvíjí i baterii, v níž  kobalt zcela nahradí směsí železa a fosfátu. Cena by tedy dále klesala.

Některé spekulace citují prezentaci šéfa vývoje baterií Jeffa Dahna, podle níž Tesla ladí článek, který po 5 000 nabíjecích cyklech udrží 90 % kapacity. V praxi by to znamenalo dojez dokonce kolem tří miliónů kilometrů.

Škoda jen, že nikde není ani zmínka o zásadním navyšování kapacity baterie. Ale nechme se překvapit, co Musk představí a jak bombastické jeho oznámení bude.

Diskuze (216) Další článek: Tohle je 5 nejstahovanějších her z marketu AppGallery v telefonech Huawei a Honor

Témata článku: , , , , , , , , #BatteryDay, Kobalt, Spalovací motor, Internet, Electric, Motor, Battery Day, Dolar, Reuters, Electrek, Navyšování, Škoda, Battery +, General Motors