Během půl roku chce změnit operátora třetina Čechů. Čekají, až začne platit novela zákona, která zruší pokuty

1. dubna 2020 začne platit novela Zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která přenese některé výhody ve vztahu s poskytovateli telekomunikačních služeb na stranu spotřebitelů. Zdaleka ne všichni jsou si ale zatím vědomi, které konkrétní změny novela přináší. Zjistil to průzkum srovnávacího portálu služeb pro domácnosti Ušetřeno.cz provedený v období 18. února až 2. března 2020 na vzorku 577 respondentů starších 18 let z celé ČR.

Podle průzkumu se v následujícím půlroce chystá díky jedné ze změn v novele změnit svého mobilního operátora zhruba třetina Čechů. Po třech měsících od uzavření smlouvy totiž přestanou platit sankce za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou, které dosud činily 20 % zbývajícího závazku.

40 % lidí drží u operátora obava ze sankcí

Ačkoli novela ZEK vejde v platnost už za několik dní, ví o ní zatím jen 44 % respondentů. 58 % oslovených očekává, že novela usnadní proces změny operátora. Na druhou stranu 42 % je skeptických a odhaduje, že operátoři zvolí v reakci na novelu společný postup a pro zákazníky se nic zásadního nezmění.

58 % dotázaných má s operátorem uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Jde obvykle o závazek na 2 roky, a to buď se slevou na mobilní telefon, nebo s levnějším voláním. Třetina Čechů plánuje změnit operátora během nadcházejících 6 měsíců. 40 % respondentů se dosud obávalo sankcí za předčasné vypovězení, 12 % nechtělo řešit přílišnou administrativu.

Ztráty svého telefonního čísla se bojí pouze 7 % oslovených, což znamená, že lidé mají dobré povědomí o možnosti přenesení svého čísla k jinému operátorovi. I tento proces bude nyní pro spotřebitele snazší – operátoři mají povinnost přenos uskutečnit během 3 pracovních dní, přičemž zákazníkovi stačí jednat pouze s novým operátorem, k němuž chce přejít.

Diskuze (36) Další článek: VYZKOUŠENO: Samsung Galaxy Buds+ hrají lépe než loni a vydrží déle nabité

Témata článku: , , , , Sankce, Operátor, Novela, Vědomí, Spotřebitel, Třetina, Respondent, Uzavření smlouvy, Závazek, Česká republika, Zak