Biometrie v akci. V obchodech Amazon GO už zaplatíte obrazem dlaně

Amazon opět dokazuje, že je v řadě technologických řešení napřed. Ve dvou prodejnách Amazon GO v Seattlu je nyní možné platit skenem dlaně. Systém jej bere jako „biometrický podpis“, je propojený s uživatelským účtem, a tedy i kreditní kartou. Stačí dlaní zamávat před skenerem a je zaplaceno.

Nová technologie nazvaná Amazon One se má postupně rozšířit do dalších obchodů Amazon GO. Ty jsou známé absencí pokladen, nákup se díky senzorům v obchodě načte při pouhém sebrání z regálu a umístění do tašky, celková suma se pak strhne z účtu uživatele. Technologie by se mohla uchytit také v kancelářích nebo na stadionech, vysvětluje Amazon na blogu.

Zákazníci mohou Amazon One využít hned po registraci účtu v platformě Amazon GO. Při první návštěvě naskenují dlaň pomocí biometrické čtečky. Proces zabere méně než minutu. Amazon si loni patentoval technologii, která dokáže identifikovat ruku na základě vrásek, žil a kostí. Pro své obchody však zvolila otisk dlaně, protože ta je jedinečná a mění se jen pozvolna a dlouhodobě.

Amazon jako vždy v podobných případech upozorňuje, že technologie je bezpečná. „Bezpečnost dat bereme velice vážně a otisky dlaní či platební historii chráníme v souladu s vysokými bezpečnostními standardy celého Amazonu,“ píše se v průvodním slovu k uvedení nové technologie na trh na webu Amazonu. „Víceúrovňová ochrana data zabezpečí za všech okolností, například i pomocí šifrování,“ ujišťuje dál Amazon. Jestliže se zákazník rozhodne smazat svůj účet na Amazon One nebo tuto platformu nebude používat dva roky, společnost data automaticky smaže.

Via Business insider

Diskuze (11) Další článek: Namiřte foťák do úst. Tahle aplikace může nahradit návštěvu u zubaře

Témata článku: , , , Seattle, Dlaň, Otisk, Účet, Amazon GO, Ochrana dat, Obchod